Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En rekonstruktion av den så kallade Ekebymannen, som är ett av de kalla fall som polisen presenterar på sin hemsida. Mannen, vars identitet är okänd, hittades av en svampplockare utanför Helsingborg 2003.

Ouppklarade mordfall ska ut på nätet

De ouppklarade mordfallen ska upp från arkivet och ut på nätet. Polisen hoppas att det nya greppet ska ge nya avgörande tips.

- Vi vet att det finns människor som har information i de flesta av de här ärendena, säger Bo Lundqvist, chef för polisens kallafallgrupp i region Syd.

Polisen i regionen arbetar med 130 kalla fall – ouppklarade fall av dödligt våld.

Till en början publiceras information om 15 av dem på polisens hemsida: Bild på offret, namn, plats, datum och en kortfattad beskrivning av brottet.

Publiceringarna kommer sedan att fortsätta tills samtliga 130 fall är presenterade.

Inga misstänkta

Däremot kommer inte polisen att informera om eventuella misstänkta gärningsmän.

- Vi håller de misstänkta borta. Vi blandar inte in dem i ekvationen av den enkla anledningen att vi inte vill färga och påverka. Det blir så ohyggligt lätt att befästa det man redan tror sig veta, säger Bo Lundqvist.

Inspirationen har hämtats i andra länder, bland annat från USA. I Sverige blir polisen i region Syd först ut med den här typen av publiceringar.

Budskapet till gärningsmännen är tydligt, enligt Lundqvist:

- Vi kommer att jaga dig.

Hoppet inte ute

Mord efter den 1 juli 1985 preskriberas inte och även om fallen är ouppklarade finns faktorer som gör att hoppet inte är ute, dels den ständiga forensiska utvecklingen, dels att människors relationer förändras över tid.

- Den man en gång är vän med och begår brott tillsammans med kan senare bli ens fiende. Möjligtvis är man beredd att berätta saker för oss som man inte har velat berätta tidigare, säger Lundqvist.

Anhöriga till brottsoffren är så långt det är möjligt kontaktade i förväg om publiceringen. Hittills har reaktionerna från anhöriga varit positiva, enligt Lundqvist.