Flest uppger att de känner otrygghet och oro för brott i polisregion Syd, visar en ny sammanställning från Brå. Arkivbild.
Flest uppger att de känner otrygghet och oro för brott i polisregion Syd, visar en ny sammanställning från Brå. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

Otryggheten störst i södra Sverige

Otrygghet och utsatthet för brott – skillnaderna mellan landets kommuner och stadsdelar är stora. Störst är rädslan för att utsättas för brott i polisregion Syd, visar en ny sammanställning från Brottsförebyggande rådet.

ANNONS

I skånska Bromölla kommun uppger flest personer otrygghet och oro för brott. Samtidigt är östra Göteborg den plats där flest svarat att de utsatts för brott.

Det är några av resultaten i Brottsförebyggande rådets (Brå) sammanställning av resultaten från Nationella trygghetsundersökningen 2019–2020 på kommunnivå.

– Vi ser att resultaten visar på stora skillnader mellan kommuner och stadsdelar sett till alla de här tre frågeområdena, säger Johanna Viberg, utredare på Brå.

Självrapporterad utsatthet för brott, oro och otrygghet för att utsättas för brott samt förtroendet för rättsväsendet har varit de tre huvudfrågorna.

Svaren visar att personer i kommunerna som tillhör storstadsregionerna Göteborg, Stockholm och Malmö upplever en större otrygghet och utsatthet – där högre koncentration av människor och omfattande krogliv kan vara två förklaringar.

ANNONS

Två sticker ut

Enligt Johanna Viberg är det region Syd och region Nord som sticker ut.

– Vi ser särskilt stora skillnader vid frågan om otrygghet vid utevistelse sent på kvällen. Det är till exempel ungefär åtta gånger vanligare att människor känner sig otrygga vid utevistelse sen kväll i Malmös stadsdel Fosie jämfört med Åre och Storumans kommun.

Polisregion Syd där Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län ingår, är en av de regionerna där störst andel uppger att man har utsatts för brott, både mot person och för egendomsbrott. I region Syd har också minst antal personer uppgett att man har förtroende för rättsväsendet.

Nord en motpol

I motpolen region Nord har man svarat tvärtom. Här har minst andel svarat att man utsatts för brott, oron och otryggheten är liten och man uppges också ha ett stort förtroende för rättsväsendet. Dorotea och Övertorneå är de kommuner i landet där det är minst vanligt att uppge otrygghet och oro för brott.

Men skillnaden mellan kommunerna inom regionerna kan vara stora, lägst förtroende för rättsväsendet har man i västerbottniska Åsele.

– Utsatthet, otrygghet och förtroendet för rättsväsendet behöver inte alltid hänga ihop även om vi ser det i vissa kommuner och regioner, säger Johanna Viberg.

TT: Skulle du säga att resultaten hänger ihop med den faktiska brottsligheten?

ANNONS

– Man ska komma ihåg att otrygghet och oro för brott inte nödvändigtvis behöver hänga samman med den faktiska utsattheten. Otrygghet och oro är subjektiva känslor som påverkas av en rad olika faktorer och det kan ju vara bra att komma ihåg att de flesta faktiskt aldrig utsätts för brott, men det är självklart viktigt att ta människors oro på allvar.

Fakta: Om sammanställningen

Kortanalysen baseras på resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2019–2020 och ger en grundläggande statistisk bild, bakomliggande orsaker har inte studerats.

NTU bygger på post- och webbenkäter till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16–84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott (under föregående kalenderår), otrygghet och oro för brott samt förtroende för rättsväsendet.

Undersökningen bedöms kunna representera den svenska befolkningen (16–84 år) relativt väl. I en del kommuner är antalet svarande relativt få, gränsen går vid 100 personer, vilket bidrar till en ökad statistisk osäkerhet. Resultaten bör därför betraktas som indikationer på hur det ser ut snarare än sanna värden.

Kortanalysen har gjorts en gång tidigare men planeras att göras vartannat år framöver, för att kunna följa utvecklingen över tid.

Brott mot enskild person innefattar misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri och nätkränkning.

Egendomsbrott mot hushåll innefattar bostadsinbrott, bilstöld, stöld ur/från fordon och cykelstöld.

Källa: Brottsförebyggande rådet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS