Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bett från vissa fästingar kan ge köttallergi. Arkivbild.

Otäck fästing sprider köttallergi

Fästingbett kan orsaka allergi mot kött – och för de drabbade finns inget botemedel. I Sverige har runt 300 personer fått diagnosen för allergin som kan leda till allt från magont till dödlig allergisk chock.

Fästingar kan sprida kolhydraten alfa-gal som kan ge upphov till födoämnesallergin. En svensk forskargrupp har visat att alfa-gal finns i fästingarnas magtarmkanal.

- Nästan alla som har köttallergi har blodgrupp A eller 0. Det beror troligen på att alfa-gal liknar blodgrupp B-molekylen väldigt mycket, så om man tillhör den blodgruppen verkar man vara mer skyddad, säger professor Marianne van Hage som driver forskningsgruppen vid Karolinska institutet, till SVT Nyheter.

Okänd diagnos

Kidde Rydholm fick diagnosen köttallergi 2012. Då hade hon varit allergisk i några år, och själv konstaterat att anfallen kom när hon ätit kött. Hon hade tur. Diagnosen köttallergi blev godkänd 2009 och det är långt i från alla läkare som känner till den.

- Det är otroligt få läkare som ens hört talat om det. Många vårdcentraler vägrar ta blodprov för att testa och säger att det inte finns någon sådan allergi.

Köttallergi är också ett lite missvisande namn.

- Det är en allergi mot däggdjurskött, allt på fyra ben, plus val. Äggdjur, men inte däggdjur, brukar vi säga.

Kidde Rydholm är aktiv i en Facebook-grupp för köttallergiker och säger att det finns runt 300 diagnostiserade i Sverige. Hon tror att mörkertalet är stort, dels på grund av okunskapen, men också för att allergin är fördröjd och att man inte nödvändigtvis får en reaktion varje gång.

- Det tar fyra till sex timmar innan man känner av något, och då är det ju inte självklart att man sätter det i samband med att man ätit kött. Sedan är det en del som bara får ont i magen och kanske inte tänker på det som en allergi.

"Hela ansiktet svullnar upp"

Själv är Kidde Rydholm ganska lindrigt drabbad. Hon kan gå på restauranger där det serveras kött och har inga problem med mat som tillagats i pannor och kastruller där det tidigare varit kött. Trots det får hon en kraftig reaktion när allergin bryter ut.

- Hela ansiktet svullnar upp. Ögan, tungan, insidan av kinderna. Jag ser helt galen ut.

Andra har det betydligt värre.

- En del kan inte ens äta mejeriprodukter eller vara där någon steker kött. Och problemen man får kan vara allt från ont i magen till anafylaktisk chock som man kan dö av.