Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det kan vara slutseglat för Ostindiefararen i Göteborg. Arkivbild.

Ostindiefararen kan ha seglat färdigt – för gott

Det kan vara slutseglat för Ostindiefararen Götheborg, skriver SVT Nyheter Väst.

Stiftelsen Ostindiefararen Götheborgs styrelse har beslutat att inte genomföra någon besiktning av skeppet, vilket innebär att det riskerar att förlora samtliga certifikat som behövs för att kunna göra seglatser.

- Man vet att gör man inte sina besiktningar och tappar certifikaten så är det otroligt svårt, nästintill omöjligt, att få tillbaka dem. Medan det är mycket enkelt att göra den här besiktningen, säger Sigrid Ringarp, tidigare anställd på Götheborg.

Det är Svenska ostindiska companiet (SOIC) som i dag ansvarar för Ostindiefararen Götheborg. Enligt SOIC:s vd Chatrine Fritzell finns det inga pengar till finansiering av seglatser.

- Problemet är inte certifikaten utan det är att pengarna för att kunna segla inte finns. I stället tycker jag det är viktigt att fokusera på vårt uppdrag som är att utveckla ett spännande besöksmål i Göteborg.

Ostindiefararen byggdes mellan 1995 och 2003 och seglade 2005 till 2007 den historiska rutten fram och tillbaka till Kina. Fartyget är en kopia av det fartyg med samma namn som gick på grund i hamninloppet till Göteborg 1745.