Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prognosen för midsommar är osäker. Men just nu ser solen ut att skina med sin frånvaro. Arkivbild.

Osäkert kring midsommarvädret

Midsommar ser ut att bli en molnig historia i stora delar av landet. Men det finns chans till sol och högre temperaturer i de södra delarna, enligt SMHI.

Väderläget är osäkert och prognosen kan hinna ändra sig innan det är dags för sill och dans runt midsommarstången. Men just nu finns det två troliga väderscenarion för midsommarafton.

- Det ena läget är väldigt lågtrycksbetonat i hela landet med risk för regn och skurar. I det andra drar en högtrycksrygg in över de södra delarna vilket kan innebära solsken, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Enligt den preliminära prognosen landar temperaturen på runt 17 grader i söder och runt 13 grader i norr.

En riktig midsommardröm är alltså inte att räkna med i år. Men den som vill bättra på solchanserna firar i södra Sverige som alltså ser ut att bli vädervinnare om inte högtrycket uteblir och hamnar längre västerut.

- I den norra delen verkar det bli lite mer lågtrycksbetonat. Det är större sannolikhet att det blir stabilt i söder, säger Sofia Söderberg.

Men med åtta dagar kvar kan det mesta förändras.

- I stora drag är det osäkert för midsommarhelgen, säger Sofia Söderberg.

Att prognoser runt midsommar ofta är osäkra beror på att det fortfarande finns en del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland. Det är först drygt en månad senare som sommarvärmen anländer för att stanna.