Jan-Erik Nilsson har en sommarstuga i Ystad.
Jan-Erik Nilsson har en sommarstuga i Ystad.

Oron växer efter nytt pyromandåd

ANNONS
|

– Ska man sitta uppe på nätterna och vaka, eller vad är det som händer?

Jan-Erik Nilsson, 64, har haft sommarstuga i området Sandskogen i östra Ystad sedan år 2000. Han passerade det utbrända huset på cykel på måndagseftermiddagen.

Stora, svarta fläckar solkar den annars vita fasaden. Fönstren är helt urblåsta, taket har stora hål och insidan på huset är svart, svart, svart.

"Otäckt"

Jan-Erik tycker att det är obehagligt att det var så nära hans hus. Och att det var den fjärde branden på kort tid.

ANNONS

– Det är otäckt det här. Man tänker på det när man går och lägger sig. Att det är låst där det ska vara låst, och att man ändå ska kunna ta sig ut om det börjar brinna, säger han.

Det äldre par som äger huset var som tur var inte på plats när branden startade. Men det blir svårt att återställa byggnaden.

– De har haft huset länge, det är tragiskt för dem, säger Jan-Erik Nilsson.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen klockan fem på måndagsmorgonen. Branden tros vara anlagd, liksom de andra tre i Ystad den senaste tiden, men polisen vill inte gå in på varför de tror det.

– Den samlade bilden av situationen gör att vi nästan är säkra på att branden är anlagd, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen i Ystad.

Minnet av gryningspyromanen

De nya bränderna i Ystad väcker jobbiga minnen hos befolkningen i stan. Den så kallade gryningspyromanen som tidigare har härjat här sattes bakom lås och bom förra året.

– Det kanske är hans kompisar som gjort det här nu, jag har hört att de är likadana. Men jag vet ju inte, säger Jan-Erik Nilsson.

ANNONS

Gull-Britt Nilsson har också en stuga i närheten, och känner väl till gryningspyromanen.

– En granne till mig fick sin stuga nedbränd för två år sen när han härjade som värst. Det var rätt otäckt, och det var en orolig tid. Man blir misstänksam att det ska dra igång nu igen, säger hon.

ANNONS