Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppmanar folk att hålla avstånd på tåg, buss och färjor. Bild: Nils Petter Nilsson / TT
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppmanar folk att hålla avstånd på tåg, buss och färjor. Bild: Nils Petter Nilsson / TT

Oro för trängsel i kollektivtrafiken i sommar

Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik är oroad för trängsel i sommar.
– Jag känner en enorm oro för detta, säger vd:n Helena Leufstadius.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) höll en gemensam pressträff med företrädare för persontrafiken på fredagen. Syftet var att informera hur man reser tryggt i sommar med tanke på coronapandemin.

Helena Leufstadius känner stor oro för att det kan bli trängsel, nu när reserestriktionerna lättar.

Det gäller framför allt tåg, bussar och skärgårdsbåtar där det inte går att boka plats.

– Det är i princip omöjligt för våra medlemmar att planera för var och när det kan bli stora trängselproblem, säger hon.

Vädjar till resande

Hon vädjar till alla som ska resa i sommar att följa de resedirektiv som utfärdas och att följa personalens anvisningar.

– Ha respekt för att bussförare och förare på tåg och båtar inte har koll på vad som händer bakom dem, säger Leufstadius.

Hon understryker att man inte kan lägga på personalen att se till att resenärerna håller avstånd. Eller anställa väktare för att göra det.

Om trängseln blir stor kan konsekvensen bli att kollektivtrafiken måste stängas och att det kan bli skyddstopp.

– Om du känner att det är trångt, att det känns obehagligt måste du som individ ta beslutet att gå av och ta nästa tur, säger Leufstadius.

Hänvisar till råd

Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad hänvisar till utfärdade råd om att undvika kollektivtrafik om det inte går att boka plats.

– Det är självklart så att om du inte har möjlighet att ta ett annat färdmedel, så ska du så klart kunna åka kollektivtrafik, i första hand till jobbet eller om du ska till sjukhus eller så, säger hon.

– Men vi tycker att om du kan ta ett annat färdsätt så gör det. Cykla, gå eller använd bil.

Folkhälsomyndigheten anser att man bör hålla en armlängds avstånd till andra resenärer i kollektivtrafiken.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth uppger att om trängseln blir för stor i sommar kan Folkhälsomyndigheten komma att utfärda nya riktlinjer om det behövs för att stoppa smittspridning.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Det kan bli trångt på skärgårdsbåtarna i sommar. Arkivbild.
Det kan bli trångt på skärgårdsbåtarna i sommar. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer / TT