Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Forskare i Storbritannien har hittat bevis på kolpartiklar i gravida kvinnors moderkakor. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oro för kolpartiklar i gravidas moderkakor

Luftföroreningar kan påverka fostret via mammans blodomlopp. Det befarar forskare i Storbritannien som hittat kolpartiklar i gravida kvinnors moderkakor.

Tidigare studier har visat att det finns en koppling mellan luftföroreningar och en rad negativa hälsoeffekter på gravida kvinnors foster. Det handlar bland annat om tidig födsel, låg födelsevikt, spädbarnsdödlighet och andningsproblem i barndomen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu kan forskare vid Queen Mary University i London addera ytterligare kunskap på området – för första gången har man hittat bevis på kolpartiklar i gravida kvinnors moderkakor, rapporterar Euronews.

Londonbor

"Våra resultat är ett första bevis på att inhalerade partiklar i luften kan ta sig från lungorna in i blodomloppet och sedan nå moderkakan", säger Norrice Liu, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien bygger på mikroanalyser av totalt 3 500 så kallade makrofagceller från fem moderkakor från icke-rökande kvinnor som bor i London och som alla genomgått planerade kejsarsnitt.

I 60 av makrofagcellerna, som är en del av immunförsvaret, hittade teamet sammanlagt 72 små svarta prickar. Forskarna tror att det handlar om kolpartiklar, eftersom utseendet stämmer överrens med de kolpartiklar som tidigare studerats i makrofagceller i luftvägar.

"Finns sådan möjlighet"

"Vi vet inte om de här partiklarna som vi fann också kan röra sig in till fostret, men vår studie visar att det finns en sådan möjlighet", säger Liu.

"Å andra sidan behöver inte partiklarna hamna i barnets kropp för att ha en negativ inverkan. Om de har en effekt på moderkakan kommer det i alla fall att påverka fostret indirekt".