Om ölen och andra drycker inte får flöda är det mindre attraktivt för kriminella att ta över restauranger. Arkivbild.
Om ölen och andra drycker inte får flöda är det mindre attraktivt för kriminella att ta över restauranger. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Oro för att kriminella tar över fler krogar

ANNONS

Coronakrisen har slagit hårt mot många restauranger och barer, och det har utnyttjats av kriminella, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Polisen ser en ökad risk att organiserad brottslighet expanderar i krogbranschen när fler krögare får ett svårare ekonomiskt läge.

– Tyvärr är det så att pengarna fortsätter att strömma in till de verksamheter som grundar sig på kriminell verksamhet. Den har inte upphört. Mycket av narkotika- och vapenhandeln fortsätter som tidigare. Då finns pengarna där, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, till radion.

Myndigheternas motdrag är att kartlägga vilka som har tagit över restaurangerna och försöka förhindra att de som drivs av kriminella får serveringstillstånd.

ANNONS

– Om en restaurang, som används som medel för att tvätta pengar inte har ett serveringstillstånd och inte har rätt att servera alkohol, så är det oftast inte lönt att ha en restaurang, säger Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten vid Stockholm stad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS