Coronakrisen har slagit hårt mot många restauranger och barer, och det har utnyttjats av kriminella, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Polisen ser en ökad risk att organiserad brottslighet expanderar i krogbranschen när fler krögare får ett svårare ekonomiskt läge.
– Tyvärr är det så att pengarna fortsätter att strömma in till de verksamheter som grundar sig på kriminell verksamhet. Den har inte upphört. Mycket av narkotika- och vapenhandeln fortsätter som tidigare. Då finns pengarna där, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, till radion.
Myndigheternas motdrag är att kartlägga vilka som har tagit över restaurangerna och försöka förhindra att de som drivs av kriminella får serveringstillstånd.
– Om en restaurang, som används som medel för att tvätta pengar inte har ett serveringstillstånd och inte har rätt att servera alkohol, så är det oftast inte lönt att ha en restaurang, säger Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten vid Stockholm stad.