Ett beslut är på gång från Skatteverket gällande moms på hyrpersonal inom vården. Arkivbild.
Ett beslut är på gång från Skatteverket gällande moms på hyrpersonal inom vården. Arkivbild.

Oro för moms på hyrd vårdpersonal

Skatteverket väntas inom kort besluta att uthyrning av vårdpersonal ska momsbeläggas. Bland annat i Västernorrland skulle ekonomin belastas tungt av ett sådant beslut, skriver Dagens Samhälle.

ANNONS
|

Hittills har bemanningsföretag inte varit skyldiga att betala moms, men i somras kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som slog fast att företagen måste betala moms eftersom de inte själva bedriver sjukvård.

I bland annat Västernorrland, som har problem med kompetensförsörjningen och har ett stort behov av inhyrd vårdpersonal, är oron stor för vad beslutet kommer att innebära för landstingets ekonomi, säger Lars Halén, ekonomidirektör för Region Västernorrland.

- Om momsbeläggningen omfattade all inhyrning i landstinget skulle vi tappa intäkter på 25 miljoner kronor varje år, säger han.

ANNONS

Västernorrland hyrde in vårdpersonal för 447 miljoner kronor under 2017.

I september gjorde Skatteverket ett utkast till beslut som skickades ut på remiss. Kerstin Alvesson, Skatteverkets rättsexpert på momsfrågor, uppger att flera punkter i utkastet har förändrats sedan dess, men att huvudinriktningen, att uthyrning av vårdpersonal inte är momsfri, kvarstår.

Även på branschorganisationen Vårdföretagarna finns en oro för hur Skatteverket ska tolka domen.

- Om det även införs moms på tjänster från specialistkonsulter och underleverantörer inom vård och omsorg blir konsekvenserna allvarliga och mycket fördyrande, säger förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

TT

ANNONS