Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huggormen är den enda giftiga ormen som finns i naturen i Sverige. Om du blir biten av en ska du alltid kontakta vården. Arkivbild.

Ormar på bettet med första sommarvärmen

Sommarplågornas tid är här. Både huggormar och insekter kan vara på bettet i värmen och glupska barn kan få i sig giftiga bär och tändvätska.

- Vi får ungefär 300 frågor om ormbett varje år och det finns en koppling till varmt väder. Ormarna är piggare då och människor är ute och rör sig på samma ställen där ormarna finns, säger Mark Personne, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Huggormsbett är farliga och oavsett om man får några symtom eller inte så ska man söka vård.

- På sjukhus kan man få serumbehandling som är det enda effektiva sättet att bromsa förgiftningssymtomen, säger Mark Personne.

Många föräldrar oroar sig för barn som smakar på allt de kommer över – även giftiga växter och bär. Men den oron kan vara överdriven.

- Vi har inte ett enda dödsfall med barn i Sverige på grund av växtförgiftning under de senaste 60 åren. Så man behöver inte vara överdrivet rädd för växter, säger Personne.

Som med allt som är giftigt så handlar det om mängden gift man får i sig, och ett fåtal bär av vilken växt det än är ger inte några allvarliga symtom.

Något som däremot kan vara farligt är när små barn får i sig tändvätska.

- Vi får många samtal där barn har tagit en klunk tändvätska från en flaska som har stått utan kork nära kolgrillen. Vi uppmanar till varsamhet när det gäller hantering av tändvätskor för grillar och rekommenderar att man helst använder ett annat sätt att tända grillen, till exempel med elektriska tändare, säger Personne.

Ring Giftinformationscentralen om någon får i sig tändvätska, de kan ge råd om man behöver åka in till sjukhus eller inte. Om man behöver söka vård beror på vilka symtom man får, men man ska alltid undvika kräkning.