Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Persdotter, ordförande för Rörelsehindrade barn och ungdomar, anser det inte rimligt att regeringen hänvisar de minskande assistanssiffrorna till Försäkringskassans nya omtolkningar av lagen. Arkivbild.

Organisation avvisar regeringens förklaring

Antalet personer som har eller beviljas statlig assistansersättning fortsätter att minska. Organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) anser att ansvarig minister skyller ifrån sig och att regeringen måste ta ansvar för att vända utvecklingen.

I januari fortsatte siffrorna för människor som har statlig assistansersättning att sjunka, visar statistik från Försäkringskassan.

- Jag vet ju precis vad som ryms i de här siffrorna, jag vet hur det här drabbar familjerna och hur de har det. Det är många som hör av sig till mig som har haft assistans men sedan fått den indragen. Det här är inte bara siffror, det handlar om väldigt hårt drabbade människor, säger Maria Persdotter, ordförande för RBU.

"Ihåligt resonemang"

I en intervju med TT hänvisar barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) bland annat till ett antal domar som legat till grund för Försäkringskassans nya regler, som har inneburit att färre beviljas assistansersättning.

- De här domarna har ju fått väldigt starkt genomslag, säger hon.

Men Maria Persdotter anser att det i första hand är regeringen som har ansvaret för hur situationen ser ut.

- Det här handlar till stor del om gamla domar som inte tolkats på det här sättet tidigare. De började omtolkas när regeringen genom regleringsbrevet beordrade Försäkringskassan att spara pengar på assistansen, så det är ett ihåligt resonemang.

I det regleringsbrev som Persdotter åsyftar står att utvecklingen av antalet timmar ska brytas. Men enligt Regner har regeringen aldrig givit Försäkringskassan något uppdrag att spara pengar på assistansersättning. "Den som påstår det framför direkt felaktiga uppgifter", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Snabba lagändringar

Liksom många andra representanter för organisationer som företräder funktionshindrade vill även Maria Persdotter se snabba lagändringar. Åsa Regnér anser att det inte är "alldeles glasklart" hur en lagändring ska se ut och hänvisar till en utredning om assistansersättningen som ska bli klar i höst.

Men det är ingen rimlig hållning, påpekar Persdotter.

- Man genomförde ju en snabb lagändring när man stoppade tvåårsomprövningarna och då menar jag att det är möjligt att också ta ett större grepp på den här frågan, det hävdar jag bestämt.