Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det nya utbildningsavgifterna börjar gälla den första mars. OBS: Arkivbild Bild: Thomas Johansson/TT
Det nya utbildningsavgifterna börjar gälla den första mars. OBS: Arkivbild Bild: Thomas Johansson/TT

Ordningsvakter uppmanar till strejk under nästa lönehelg

Ordningsvakter uppmanar varandra att strejka under nästa lönehelg. Detta efter att Polismyndigheten gått ut med att utbildningspriserna höjs för bland annat ordningsvakter som behöver gå en fortbildning. Flera funderar på att sluta arbeta helt och hållet.
– Det är många som diskuterar om det är värt pengarna, säger ordningsvakten Tobias Wassenius.

Efter att Polismyndigheten meddelat att de höjer priserna för bland annat fortbildning för ordningsvakter, uppmanas det nu till strejk under den kommande lönehelgen.

I en stängd Facebookgrupp för ordningsvakter och väktare skriver en avsändare bland annat:

"Sprid detta budskap till alla kollegor i alla lämpliga forum och ställ er bakom att strejka från krogpass den 24 och 25 januari. Om vi inte kan samordna oss denna gång och avstå från några småpengar för 2 krogpass så är det bara att räkna hur många krogpass ni behöver göra för att ha råd att gå en fortbildning".

"Många som funderar på att sluta"

Tobias Wassenius arbetar heltid som spårvagnsförare, men har jobbat extra som ordningsvakt i Göteborg i över sju år. Han säger att efter meddelandet om prishöjningen är det flera kollegor som pratar om att sluta.

– De extraknäcker ju också som ordningsvakter vid sidan av sina andra arbeten. Så flera diskuterar ifall det är värt pengarna och funderar på att sluta, säger han.

Tobias Wassenius har arbetat extra som ordningsvakt i Göteborg i över sju år. Bild: Privat
Tobias Wassenius har arbetat extra som ordningsvakt i Göteborg i över sju år. Bild: Privat

Som ordningsvakt behåller man sitt förordnande i tre år enligt lag, därefter måste man genomföra en fortbildning.

– Jag har gjort fortbildningen två gånger. Då har det kostat 1395 kronor. Nu kostar det 8000 kronor.

Tobias Wassenius tycker också att tajmingen för prishöjningen är konstig, med tanke på den pågående samhällsdebatten.

– Det pratas ju väldigt mycket om den ökade otryggheten och behovet av fler poliser och ordningsvakter. Så kommer det här säger han och tillägger.

– Det finns ju krav från tillståndsmyndigheten om hur många ordningsvakter, som ska ha gått denna utbildningen, som behöver finnas i varje lokal. Det får ju inte bara stå en kille med ordet "Vakt" skrivet bak på tröjan. Så blir det en strejk så kan det ju drabba krögarna.

Nästan 23 000 kronor för en grundutbildning

Polismyndigheten skriver på sin hemsida att prishöjningen kommer efter samråd med ekonomistyrningsverket och kommer även inkludera sjöfarts- och hamnskyddskontrollanter och börjar gälla den första mars 2020.

Efter höjningen av avgifterna kommer grundutbildningen för ordningsvakter kosta 22 875 kronor, jämfört med en kostnad på 7 780 kronor 2019. En rimlig ökning enligt Lars Sjöberg, processledare för verksamhetsområdet bevakning på polisens nationella rättsavdelning.

– Vår bedömning är att höjningen är väl avvägd utifrån de kostnader som polismyndigheten har som helhet för hela utbildningen, säger han.

Som myndighet är polisen skyldig att kunna täcka alla kostnader i utbildningssammanhang, men avgifterna har visat sig vara för låga.

– Vi får ett underskott och vi är ju en verksamhet som finansieras av skattemedel, vilket i förlängningen skulle innebära att annan polisiär verksamhet som ska finnas för alla människor får stå åt sidan. Det vill säga att vi måste överföra medel som egentligen är skattemedel för att täcka kostnaden för utbildningen av ordningsvakter, säger Lars Sjöberg.

Senast polisen gjorde en justering av avgifterna för ordningsvaktsutbildningen var 2010. I framtiden kommer i stället avgifterna ses över årligen för att undvika lika stora höjningar som den i år.

Beroende på anställningsform kan det variera om man som enskild ordningsvakt betalar för utbildningen eller om ett företag står för kostnaden. Men precis som Tobias Wassenius har många ordningsvakter yrket som ett extrajobb och tvingas då stå för kostnaden själva.

– Vi har inte någon möjlighet att ta ut för låg kostnad för den här fortbildningen eftersom vi har kravet på full kostnadstäckning, konstaterar Lars Sjöberg.

Göteborgs polischef vill inte se en strejk

Även om polisen inte önskar se en strejk bland ordningsvakter, så menar Erik Nord, polischef i Storgöteborg, att utbildningen är i behov av en översyn.

– De är en viktig komponent i arbetet med ordning och säkerhet, så det hade inte varit bra om det sker en strejk. Samtidigt måste man vara medveten om att själva ordningsvaktsinstitutet är ett ganska gammalt system som kom till för över 40 år sedan och man behöver se över utbildningens längd och kostnad. Från att ha varit något man hade när det var logdans har det nu blivit närmast en lokal polis i vissa avseenden, säger han.

Samtidigt menar Erik Nord att han förstår de ordningsvakter som funderar på att lämna yrket.

– Det ligger ett stort ansvar hos de enskilda ordningsvakterna och jag kan förstå att man kan ha olika uppfattningar om hur rättvist det är. Det får ju ge någon betalning i andra änden om man ska stå för den kostnaden själv, säger Erik Nord.

Här är utbildningspriserna efter den första mars i år:

Grundutbildning för ordningsvakt från 1 mars: 22 875 kronor. Tidigare kostade den 7780 kronor.

Fortbildning för ordningsvakt från 1 mars: 8 000 kronor. Tidigare kostade den 1740 kronor.

Arenautbildning från 1 mars: 11 250 kronor. Kostade tidigare 2500 kronor.

Utbildning för säkerhetskontroll i domstol, offentliga sammanträden i kommuner och regioner samt Sametingets offentliga sammanträden från 1 mars: 8 250 kronor. Kostade tidigare 1465 kronor.

Grundutbildning sjöfarts- och hamnskyddskontrollant från 1 mars: 28 125 kronor. Kostade tidigare 10 000 kronor.

Fortbildning sjöfarts- och hamnskyddskontrollant från 1 mars: 7 750 kronor. Kostade tidigare 1740 kronor.

Källa: Polisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.