Ordkriget mellan Busch och Andersson fortsatte efter debatten

Ebba Busch (KD) gick stenhårt åt statsministern i tv4-debatten och anklagade henne för att säga nej, nej, nej till insatser mot gängbrott. Och ordkriget fortsatte när kamerorna hade slocknat. Magdalena Andersson slog ifrån sig kritiken och menade att hon säger ja, ja, ja.
– Vi är ju duracellkaniner när det gäller att skärpa straffen, säger hon.

ANNONS
|

Valårets första tv-sända partiledardebatt blev till stora delar en fartfylld historia. Särskilt hetsigt blev det i ordväxlingar under avsnittet där kriminaliteten behandlades.

För Magdalena Andersson (S) var det premiär i en tv-debatt som statsminister och partiledare och hon blev stundtals rejält påpucklad.

I sändningen anklagade Ebba Busch med hög röst statsministern för att säga nej till alla åtgärder mot gängbrott som föreslås och som polisen vill ha.

– Vad gör ni för att stå upp för brottsoffren och polisen?

 sa hon.

Andersson höll inte med. Hon menade att man gjort en rad åtgärder.

– Och jag tvekar inte en sekund att göra ännu mer.

ANNONS

Kristersson backade upp kritiken

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson backade upp Busch i en replikväxling därefter. Han menade att Busch har rätt och att regeringen inte gör det som krävs, till exempel att införa visitationszoner och göra det möjligt att vittna anonymt.

Enligt Kristersson menar regeringen att den slopat ungdomsrabatten för grova brott utförda av unga myndiga, 18-20 år, men när åtgärden granskas träffas bara ett fåtal av förändringen.

Detta vidhöll han också efter sändningen då han menade att regeringen duttar med olika smååtgärder men utan att ta de stora grepp som krävs.

– Jag tycker att vi ska ha danska straff på svenska grovt kriminella, säger Kristersson och slår fast att det skulle ge betydligt hårdare domar mot de kriminella.

När Magdalena Andersson efter sändningen bemötte anklagelserna från högeroppositionen var hon inte sen att slå tillbaka. Hon sa att Kristersson har fel om straffrabatterna och påpekade att regeringen nu ser över samma möjlighet för unga under 18 år.

Samtidigt kritiserade hon i sin tur sina politiska motståndare för att sakna svar om förebyggande insatser.

– Jag tycker det var en debatt som var klargörande, det råder ingen konflikt om att vi ska ha hårda straff och många poliser, men det stod klart att högerpartierna står tomma på förslag för att bryta nyrekryteringen, säger statsministern.

ANNONS

Busch: Lagt i utredningslådan

Andersson framhöll dessutom att regeringen skärpt ett 60-tal straff och sett till att kriminalisera ett 30-tal handlingar.

Ebba Busch fnyser dock åt denna förklaring. Hon menar att regeringen inte ens varit beredd att gå polisen mer än halvt till mötes, inte ens efter mordet på polisen Andreas Danman då 3 000 av hans kollegor skrev ett upprop med krav på insatser de vill kunna ta till mot gängen.

– Magdalena Andersson har antingen lagt saker i utredningslådan eller så säger hon nej skarpt, till exempel till utökad kameraövervakning, säger Busch.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS