Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunen stänger med omedelbar verkan alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer. Bild: Hans-Olof Utsi/TT
Kommunen stänger med omedelbar verkan alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer. Bild: Hans-Olof Utsi/TT

Ord mot ord om virusläget i Gällivare

Antalet covid-fall i Gällivare har ökat kraftigt den senaste tiden. Kommunen har varnat för ett "akut läge" och "okontrollerad spridning".
Men det är beskrivningar som varken smittskyddsläkare eller kommunalråd vill använda.

Under rubriken "Akut läge - smittspridning" skriver Gällivare på sin hemsida : "Vi har nu en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av covid-19 i kommunen."

Kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) beskriver däremot smittläget i Gällivare som allvarligt – men inte okontrollerat.

– Jag skulle nog inte beskriva det så. Det är allvarligt, men "okontrollerat" är kanske för starkt ord.

TT: Varför använder ni det ordet i så fall?

– I en kris kan det gå lite fort när det gäller kommunikationen. Det var lite olyckligt, säger Henrik Ölvebo.

Testat fler

Dessförinnan hade Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i regionen, reagerat på Gällivare kommuns formuleringar.

– Det är en spridning i samhället. Vi ser ju att några har blivit rejält sjuka och hamnat på sjukhus, och att några har hamnat på intensivvård. Men att kalla smittspridningen för okontrollerad vet jag inte vad de menar med, säger han.

Hansson säger också att testningen ökat kraftigt nyligen. Därför upptäcks betydligt fler smittade. En del av förklaringen kan alltså vara en mäteffekt, enligt Hansson.

Kommunen har, oavsett ordval, valt att från och med onsdagen, med omedelbar verkan, stänga alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.

Dessutom har Länstrafiken i Norrbotten, enligt uppgift på hemsidan , beslutat att stoppa trafik till/från hållplatser inom Gällivare tätort fram till och med den 22 juni. Detta berör linjer som går till/från bland annat Luleå, Kiruna och Ritsem. Anledningen är just smittspridningen.

Detta är inget Gällivare kommun önskat, enligt Henrik Ölvebo som nåddes av informationen tidigt på kvällen.

Bussarna kommer alltså inte gå hela vägen in till samhällets centrum utan stanna utanför där det är mindre folk i rörelse, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Inresta reparatörer

Den senast tillgängliga veckostatistiken, för vecka 23 – den första veckan i juni – visar att Gällivare då fick 30 fall av covid-19, vilket var en kraftig ökning. Antalet sjukdomsfall per 10 000 invånare var 17, den 14:e högsta siffran i landet den veckan.

Enligt Henrik Ölvebo är antalet smittade i kommunen nu 123.

På frågan vad som ligger bakom smittökningen säger han:

– Smittskyddsläkaren har en teori om att det hänger samman med underhållsstoppet inom gruvindustrin. Gruvbolagen tar då in entreprenörer från hela landet och kanske också utlandet. Det känns som ett rimligt antagande, men detta måste smittskyddet och LKAB diskutera.

Gällivare resecentrum under onsdagen.
Gällivare resecentrum under onsdagen. Bild: Hans-Olof Utsi/TT
Gällivare kommun larmar om en ökad smittspridning och kallar läget för 'akut' på sin hemsida.
Gällivare kommun larmar om en ökad smittspridning och kallar läget för "akut" på sin hemsida. Bild: Hans-Olof Utsi/TT