Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Stefan Berg

"Orättvist att jag får leva"

Veronica Durango var en hårsmån från att bli nermejad av lastbilen på Drottninggatan. Av någon anledning hade hon tagit ur sina hörlurar precis innan hon raskt gick förbi ett par kvinnor. Det blev hennes räddning.

– Det går inte att förstå hur en människa kan göra så här. Han mejade ner folk som att det var kartong han körde på.
 
Veronica gick från Hötorget och skulle in i en butik på Drottninggatan för att handla. Strax efter att hon gått emellan två kvinnor såg hon lastbilen komma från Olof Palmes gata, bara 30 meter ifrån henne. 
 
– Jag hör hur den gasar när den svänger och att den kommer i konstig fart, alldeles för hög fart. Samtidigt hör jag hur folk skriker och slänger sig åt sidan så jag kastar mig in på en sidogata men det gjorde inte kvinnorna jag precis gått emellan. 

LÄS OCKSÅ: Lastbil körde in i folkmassa – minst fyra döda

Körde ner för Drottninggatan 

Sedan såg hon hur lastbilen fortsatte plöja ner för Drottninggatan. När hon vände sig om såg hon hur bägge kvinnor hon precis gått emellan låg på marken. Hon sprang fram till den ena kvinnan. 
 
– En annan kvinna satt med henne i famnen och den kvinnan sa att det var ok. Jag vet inte vad det betydde, säger Veronica Durango.
 

"Han hade mask på sig"

Det har gått drygt fyra timmar efter att det misstänkta terrordådet inträffat när hon pratar med GP och hon är i chock. Hon skakar medan hon berättar det hon precis bevittnat men trots det känner hon att det är viktigt att berätta om det hon sett.  
 
– Jag såg en bredaxlad person bakom ratten. Jag upplevde att han hade mask på sig eller luvan neddragen. Andra som också var där säger att de såg tre men jag tror bara att det var en gärningsman, säger Veronica.
 
Hon bor i Bromma. Det ligger drygt 20 minuter ifrån centrala Stockholm med tunnelbana men vi möts på ett hotell, alldeles intill brottsplatsen. Polisen vid avspärrningarna sa till henne att hon och alla andra som blev vittnen till händelsen skulle ta sig till närmsta säkra plats och stanna där. Parallellt började rykten florera om att det riktats bombhot mot Radisson-hotellet vid centralen, att ytterligare något inträffat på Globen och att folk satt fast i Hötorgsskrapan.
 
– Jag mår inte alls bra men jag är tacksam att jag lever. Samtidigt undrar jag varför jag ska få leva och de ska dö? Det känns otroligt orättvist. Jag kan inte förstå hur man kan göra så här med liv.

LÄS MER: Felix blev vittne till dådet

Reagerade snabbt 

Trots att händelsen är så färsk har Veronica redan hunnit sätta den i perspektiv till andra händelser. Hon menar även att det nog var just på grund av det rådande säkerhetsläget i Europa och världen som hon reagerade så snabbt.
 
– Folk säger att man kan inte åka till Nice och man kan inte åka hit eller dit men i så fall kan man inte åka nånstans för det kan hända var som helst, när som helst.
 
Polisen var på plats snabbt, menar Veronica. Hon upplevde det som att de var där inom två minuter.
 
– Det är otroligt hur han lyckats köra ända ner till Åhléns och sen lyckats springa därifrån, resonerar Veronica Durango. 
 
Hur många som i slutändan föll offer för det misstänkta attentatet står fortfarande inte klart. Veronica Durango menar emellertid att det hade kunnat slutat betydligt mycket värre.
 
– Det var hundratals människor på gatan men folk reagerade snabbt. Det räddade säkert otroligt många liv. Jag vet inte varför jag hade tagit ur mina hörlurar men det var defintivt det som räddade mitt liv.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.