Oppositionen kritisk till regeringens vårbudget

Kritiken är omfattande från oppositionen efter att regeringen nu presenterat vårändringsbudgeten med satsningar på omkring 35 miljarder kronor. Framför allt efterlyser partierna mer resurser till polisen – i kölvattnet av helgens upplopp. Samtidigt arbetar oppositionen för att fälla regeringens förslag om ett garantitillägg för pensionärer.
– Om vi och andra partier kan komma fram med ett bättre förslag då röstar vi på det i stället, säger Oscar Sjöstedt (SD).

ANNONS
|

Oppositionspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner kommenterade regeringens förslag på vårändringsbudget på löpande band.

Så sent som i höstas gick oppositionen till höger samman och fick igenom ändringar i regeringens budget, efter att C lade ned sina röster. Men den gången hoppade L av diskussionerna med M, KD och SD.

Ett av regeringens förslag som kritiserats av oppositionen är det om ett garantitillägg för Sveriges sämst ställda pensionärer, och det finns en risk att det här förslaget uteblir. Och nu förhandlar oppositionspartierna om ett alternativt förslag.

– Vi är beredda att varje dag i veckan höja pensionerna. Vi kommer att undersöka om det finns andra sätt att förbättra pensionerna till människor, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

ANNONS

Även Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed säger att de tänker undersöka andra alternativ till garantitillägget.

Han tycker samtidigt att regeringen varit passiv på en rad områden, bland annat när det gäller krisen för lantbrukare och stöd till civilsamhället under pandemin, och att det är riksdagen som drivit regeringen framför sig.

– Regeringen möter inte samhällsproblemen. Det som nu görs har tvingats fram från riksdagens sida, säger han.

SD har inte bestämt hur partiet ska agera när det gäller det extra tillägget till landets fattigaste pensionärer. Om SD bedömer att högerpartiernas alternativ blir bättre kommer man stödja det, annars röstar SD för regeringen, enligt Oscar Sjöstedt, som är partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Exakt hur ett bättre förslag skulle se ut vill Sjöstedt inte säga, men han slår fast att det inte är något alternativ att inte ge pensionärerna några extra pengar alls.

– Det finns inget nollalternativ, säger Sjöstedt.

Samtidigt menar han att tillskottet som polisen får, två miljoner extra till följd av ökade arbetsinsatser när det civila försvaret stärks, är alldeles för lågt.

– Det är tondövt, säger han.

M: ”Är orättvist”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger om helgens upplopp att det rör sig om inhemska terrorister, och att tryggheten är Socialdemokraternas största misslyckande.

ANNONS

Hon anklagar också regeringen för höga priser på el och bränsle.

– Regeringen har ingen aning om budgeten kommer gå igenom. Vi kommer gå igenom varje detalj i budgeten, men vi återkommer. Det kommer dagar när vi presenterar vårt alternativ, säger hon, om ett eventuellt alternativ för att höja pensionerna.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.
Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson. Bild: Nils Petter Nilsson

Svantesson är även hon liksom flera andra partier kritisk till förslaget som pensionerna.

– Det som jag är kritisk till vad gäller regeringens förslag är att personer som inte har jobbat alls under sitt liv, eller jobbat väldigt lite, får lika mycket tillägg som den som kämpat ett helt liv. Det tycker jag är orättvist, säger hon till GP.

Moderaterna kommer att lägga fram ett alternativt förslag, men vad det rör sig om vill hon inte kommentera i nuläget.

– Nu ska vi föra en diskussion och se om det finns annat vi kan göra för att stärka pensionärernas ekonomi så att de verkligen får det bättre.

Även C är kritiskt till hur förslaget om pensionerna är utformat. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl säger att de vill säkra att pensionärerna ska ha det så bra som möjligt. Men han menar att förslaget på bordet är tillkrånglat.

– Då behöver vi se hur vi kan uppnå vårt sakresultat så effektivt som möjligt, säger han.

ANNONS

Hur C i slutänden väljer att göra, om partiet som senast väljer att lägga ned sina röster, är ännu oklart.

V om pensionerna

Det är Vänsterpartiet som har drivit igenom förslaget om de höjda pensionerna.

Ali Esbati (V) säger att 300 000 pensionärer lever med låg ekonomisk standard.

– Det är nödvändigt och viktigt som ett sätt att hantera de problem som finns i pensionssystemet idag, säger han om garantitillägget.

– För oss är det viktiga att Sveriges pensionärer, de som har låga pensioner, får en bättre ekonomi, och jag har inte sett något annat förslag än det här, säger han på en fråga om det kan bli aktuellt att stötta ett annat förslag om pensionerna.

Det finns en risk att garantitillskottet till pensionärerna uteblir, vad säger du om det?

– Det måste i så fall de partier som stoppar det här förslaget förklara för sina väljare och svenska folket, säger Ali Esbati.

Om det läggs fram ett annat förslag, kan Vänsterpartiet stödja det i så fall?

– Det beror på vad det är för förslag. Nu ligger det ett genomarbetat förslag på riksdagens bord, jag har lite svårt att se hur man ska komma upp med ett förslag som är minst lika bra.

ANNONS

Ali Esbati säger att utgångspunkten är att V kommer att stödja förslaget i ändringspropositionen som är lagd.

MP kan tänka sig andra förslag

Även Miljöpartiet har varit pådrivande och kämpat för att garantitillägget ska komma på plats. Partiets språkrör Per Bolund anser att det är rätt väg att gå.

– Det är viktigt att vi kan komma med ett snabbt svar för att det är många pensionärer som har det tufft ekonomiskt. Ska man jobba för att få fram det perfekta förslaget, som inte har några som helst nackdelar, då får man vänta alldeles för länge, säger han.

Bolund anser att de partier som väljer att rösta nej till förslaget också väljer att rösta nej till att hjälpa de pensionärer som har det allra svårast.

– Det är oansvarigt. De som röstar nej har ett stort ansvar på sina axlar.

Men Bolund stänger inte dörren att ställa sig bakom andra förslag som kan komma att läggas fram om pensionerna.

– Där kommer vi att vara öppna för diskussioner och lyssna till vad andra partier säger. Vi har ju visat att vi är ett parti som kan samarbeta. Men vi tänker inte ge makt eller inflytande till Sverigedemokraterna, säger han.

LÄS MER:Nu presenterar regeringen budgeten

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS