Oppositionsblocket V, MP och Fi vill introducera bilfria söndagar i Göteborg. Arkivbild.
Oppositionsblocket V, MP och Fi vill introducera bilfria söndagar i Göteborg. Arkivbild. Bild: Berit Roald/NTC scanpix/TT

Oppositionen föreslår bilfri dag i Göteborg

ANNONS

Ett Göteborg utan bilar på söndagar – det kan bli verklighet om de rödgrönrosa får bestämma. Oppositionsblocket bestående av V, MP och Fi presenterade på måndagen sin nya budget där ett av förslagen är att införa bilfria söndagar i innerstaden, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi vill få göteborgarna att andas ren luft och inte påverkas av buller, utan kunna vistas i staden och gå på restaurang och kaféer utan den störningen, säger Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel till tidningen.

Enligt förslaget får nödvändig trafik som färdtjänst, ambulans och polis rulla som vanligt i innerstaden. Däremot måste privatbilister ställa bilen hemma.

ANNONS

Enligt Pleijel borde Göteborg gå i samma riktning som flera andra europeiska städer. Bland annat har Oslo och nederländska Haag portat bilar från stora delar av stadskärnan. Även Madrid har satt upp som mål att kraftigt begränsa bilarna i stadens centrala delar inför nästa år.

ANNONS