Stefan Hector är nationell kommenderingschef för polisens kraftsamling mot skjutningar och sprängningar, Operation rimfrost.
Stefan Hector är nationell kommenderingschef för polisens kraftsamling mot skjutningar och sprängningar, Operation rimfrost. Bild: Johan Nilsson/TT

Operation rimfrost börjar ge resultat

Tre gripna för en sprängning i Landvetter är det hittills mest konkreta resultatet av polisens Operation rimfrost. Därutöver har tre efterlysta personer hittats i Malmö, där också ett kilo cannabis ryckts undan från droghandeln på gatan och ett antal vapen tagits i beslag.

ANNONS

– Det är inte så att vi kan ställa ut ett löfte att om si och så många månader så är det här klart, säger operationens nationella kommenderingschef Stefan Hector vid en pressträff i Malmö.

Målet är att komma till rätta med skjutningar och sprängningar, att bryta utvecklingen, och det är en komplex uppgift, framhåller han.

Tydligt exempel

De tre som gripits för sprängningen i Landvetter den 1 november är ett tydligt ett exempel på varför en nationell operation behövs, anser han. De är misstänkta för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse i Landvetter, men har även varit kriminellt aktiva i region Syd, enligt polisen.

ANNONS

På samma sätt tror Stefan Hector att polisens resurssamling i södra Sverige kommer att få återverkningar i hela landet.

– Om vi kraftsamlar i region Syd så kommer hela Sverige att bli säkrare.

15-åringar skjutna

Operation rimfrost inleddes den 10 november efter att en 15-årig pojke skjutits ihjäl vid en pizzeria i Malmö och en jämnårig pojke fått livshotande skottskador. Det var droppen som fick bägaren att rinna över, men det är den sammantagna mängden skjutningar och sprängningar som är bakgrunden, betonar Stefan Hector.

– Det har droppat en hel del i den bägaren innan den rann över, om man uttrycker det så.

Malmö och region Syd har fått förstärkning från hela övriga landet: utredare, poliser i yttre tjänst, specialister, flyg och bombskydd.

– Resurserna genererar 20–25 nya ärenden varje dag in i vår verksamhet, säger Sintéus.

Narkotika och vapen

Det har lett till beslag av 2 500 narkotikaklassade tabletter, nästan ett kilo cannabis och ett tiotal vapen. Dessutom kan pågående utredningar om mord och sprängningar drivas i ett högre tempo.

Samtidigt kartläggs kriminella nätverk med förgreningar både i den södra regionen och i övriga landet.

– De nätverk som finns rör på sig i hela Sverige, säger Stefan Sintéus.

Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation rimfrost och Stefan Sintéus, regional kommenderingschef, på en pressträff i Malmö.
Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation rimfrost och Stefan Sintéus, regional kommenderingschef, på en pressträff i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Polisen har utlyst en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd.

Med Operation rimfrost vill man minska antalet sprängningar och skjutningar – bland annat genom tydligare prioriteringar inom polisen.

Beslutet har fattats av Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa) och gäller i ett halvår.

Målen är att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer, reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet samt att öka beslagen av vapen och sprängmedel.

Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Stefan Hector, operativ chef på Noa, är den som ska leda arbetet. Så här har han beskrivit uppdraget:

– Kort sagt tar vi loss resurser som bara jobbar med en fråga, och som leds genom en person som får bestämma över alla de resurserna.

Källa: Polisen

ANNONS