Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven valtalar i Kungsträdgården inför valet 2014. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven valtalar i Kungsträdgården inför valet 2014. Arkivbild.

Ont om tid för S att ändra valrörelsen

Socialdemokraterna har ont om tid för att vända de låga opinionssiffror till valet.

ANNONS
|

De låga opinionssiffrorna kommer att diskuteras på Socialdemokraternas partistyrelse i slutet av nästa vecka. Resultatet väntas bli att partiet ska göra mer för att få valrörelsen att handla om typiska vänster-högerfrågor. Till exempel välfärdssatsningar kontra skattesänkningar.

Hinnfors är tveksam till om det är möjligt att nu ändra fokus i valrörelsen.

- Hade det varit i vintras hade jag fortfarande trott på den möjligheten, säger han.

ANNONS

Under sommaren är väljarna svårare att nå och S räknar med att den riktiga valrörelsen bara blir några veckor lång. För första gången hålls valet den andra, istället för den tredje söndagen i september.

Gynnar SD

Hinnfors tror att S kan ha begått ett misstag genom att lägga så stort fokus på migrationsfrågor så nära inpå valet. Så sent som i början av maj presenterades en ny migrationspolitik.

Problemet för S är nu, enligt Hinnfors, att man förstärker en politisk debatt i valrörelsen som gynnar Sverigedemokraterna och kanske Moderaterna. Forskningen tyder på att om den politiska debatten handlar om en viss fråga så gynnar det opinionsmässigt det parti som har en långvarig legitimitet i den frågan.

- Då kan människor välja att gå till det som är originalet, säger Hinnfors.

S-ledningens argument har varit att en strikt migrationspolitik är klassisk socialdemokratisk politik. Hinnfors påpekar dock att partiet i den stora opinionsbildningen traditionellt fokuserat på andra frågor som väljarna nu identifierar partiet med, som jämlik, sysselsättning, solidaritet och välfärd.

- Det är ganska svårt för partier att gå in på andra partiers planhalvor. Det är ett högriskprojekt, säger Hinnfors.

ANNONS

Farlig dissonans?

I valstrategin i vintras sades att ett mål var att ta kampen om särskilt två väljargrupper – den ena 750000 som går mellan de borgerliga och S, den andra 350000 som väger mellan S och SD. Från S-håll uppges dock att man aldrig räknat med att vinna över många väljare från SD. Däremot vill man inför valrörelsen "minska konfliktytan" i en fråga som är stor för väljarna och som man måste ge besked i för att få ut sitt välfärdbudskap.

Hinnfors pekar på att S nu riskerar att hamna i dissonans med både sina väljare och sina medlemmar genom att gå till val på andra partiers profilfrågor.

- Det är extremt allvarligt. Det blir dissonans med partiets politiska historia, delvis i dissonans med delar av dess väljarkår och i dissonans med delar av medlemskåren, säger Hinnfors.

Han tror att de flesta S-medlemmar gick in partiet på grund av andra frågor än invandring, som jämlikhet och solidaritet,. Hinnfors påpekar att entusiastiska valarbetare är viktiga i en valrörelse.

- Nu har man en medlemskår som i viss utsträckning är demobiliserad.

ANNONS

Hinnfors beskriver dissonansen som "en ganska farlig cocktail inför ett val".

Enligt honom är det en långsiktig trend som lett fram till en situation där partiet nu går till val på andra partiers profilfrågor.

"Existentiell kris"

Hinnfors tycker att det socialdemokratiska budskapet under lång tid tunnats ut. Det har handlat om att partiet är välfärdsstaten och att det är S som levererar de stora välfärdsreformerna.

- Det har man inte klarat på några decennier, men retoriken har varit ungefär likadan. Leveransen har snarare varit att man måste bevara det som finns.

Det har, enligt Hinnfors, lett till att S hamnat i hopplösa diskussioner om att man måste spara på viktiga områden, och att man då anklagas för att svika till exempel vårdpatienter eller funktionshindrade.

Senast S kunde leverera en stor reform var, enligt statsvetarprofessorn, maxtaxan på dagis 2002.

- Om det inte går att hitta en stor reform, då är man nog inne i en existentiell kris, säger Hinnfors.

ANNONS
TT

Fakta: Snittstödet för partierna

S 25,6 procent

M: 21,5 procent

SD: 19,1 procent

C: 9,5 procent

V: 8,4 procent

L: 4,7 procent

MP: 4 procent

KD: 3,5 procent

Källa: TT:s raka snitt av de stora opinionsinstitutens mätningar de 30 senaste dagarna.

ANNONS