Omval i regionen i vår

ANNONS
|

- Målet är att omvalet skall ske före sommaren, säger Vivan Nilsson, presschef på Valmyndigheten. Vi kommer att samråda med länsstyrelsen i Västra Götaland och fatta beslut om vilken dag det blir omval.

Beslutet att valet till regionfullmäktige i Västra Götaland måste göras om fattades på fredagseftermiddagen av Valprövningsnämnden.

Enligt nämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson är de fel som begåtts i Västra Götaland så allvarliga att de kan anses ha påverkat valutgången.

16 röster på Centern försvann på vägen mellan valförrättarna i Skövde och länsstyrelsen i Västra Götaland.

Dessutom ogiltigförklarades en röst på Centern på felaktiga grunder, enligt Valprövningsnämndens beslut.

ANNONS

Flera fel begicks dessutom i de fem valkretsarna i Västra Götalandsregionen enligt Valprövningsnämnden: felaktigt godkända budröster, förtidsröster som inte räknats och väljare som inte fått rösta.

Socialdemokraterna fick ett utjämningsmandat vid valet till regionfullmäktige. Centern skulle behöva 16 röster för att erövra mandatet.

- Det mesta tyder på att Centern förlorat mandatet på sjabblet, säger Nilsson.

Ett omval i hela Västra Götalandsregionen kräver stora insatser.

Det finns drygt en miljon röstberättigade skall gå till valurnorna en gång till.

Valet i höstas och de efterföljande förhandlingar slutade med att den tidigare majoriteten S-FP-C ersattes av en S- MP -V- majoritet med hjälp av Sjukvårdspartiet.

FP och C gick i opposition.

Dessutom kom Sverigedemokraterna in i regionfullmäktige med sju mandat.

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) säger i en första kommentar att det här är både bra och dåligt:

- Givetvis är detta en jätteapparat att starta upp men samtidigt har vi som parti givetvis chansen att i ett omval ta tillbaks de mandat vi förlorade i höstas Vi får nu diskutera när detta val skall hållas men sannolikt blir det någon gång i maj eller juni. Det måste i varje fall ske före sommaren. Tills dess får vi fortsätta med den majoritet och den mandatställning vi har idag.

ANNONS

Centern i Västra Götaland är nöjt med att ha fått rätt men partiets politiker är förvånade över att hela valet måste göras om:

- Det hade ju rimligen räckt med att flytta ett mandat från socialdemokraterna till centern så hade man sluppit hela apparaten med ett omval i 49 kommuner, säger Elving Andersson, ledande centerpolitiker i regionen.

- Samtidigt kan vi konstatera att vi hade rätt när vi protesterade mot det schabbel som skedde antingen i Skövde eller på vägen till länsstyrelsen, Det är väljarnas utslag som skall gälla och det gjorde det inte i detta fallet.

Det var centerns ledande politiker Cecilia Andersson från Borås som inte kom in i regionfullmäktige på grund av schabblet med de 16 rösterna. Utjämningsmandat tillföll socialdemokraterna

Även i ett valdistrikt i Örebro län kommer det att bli omval.

Det beror dels på felaktigt godkända budröster, dels på anmärkningar vid förtidsomröstningslokalerna dör socialdemokraterna anordnade valskola i anslutning till en vallokal.

Ytterligare en röst till FP hade gett partiet ett mandat till.

ANNONS