Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I andra delar av världen läser tidningsläsarna i dag om svenska valet. Arkivbild.

Omvärlden blickar mot Sverige – och SD

Svenska valet och Sverigedemokraterna toppar utländska mediers nyhetssajter. Särskilt intresserar möjligheten att partiet blir andra största parti.

Även på valdagen fortsätter Sverige och det svenska valet att väcka stort intresse långt utanför landets gränser.

På valdagen toppar den franska dagstidningen Le Monde sin nätupplaga med rubriken "Invandrarfientliga i vågmästarroll i valet i Sverige".

Många frågor

Tidningen ägnar Sverige flera artiklar om hur flyktingfrågan hamnat i fokus under valrörelsen, om varför stödet till Sverigedemokraterna ökat och om hur myndigheterna agerar mot ryktena om utländsk inblandning i valet.

Framförallt är det Sverigedemokraternas framgångar i opinionsundersökningarna som de internationella tidningarna skriver om och utsikterna att ett parti som beskrivs som nationalistiskt och främlingsfientligt kan vinna röster i ett land präglat av liberala och socialdemokratiska värderingar.

Även det brittiska public servicebolaget BBC toppar med det svenska valet under rubriken "Sverige röstar under nationalistisk våg" och skriver att partiet kan bli andra största parti.

Björklunds skjorta

Liberalernas Jan Björklund väcker också internationell uppmärksamhet när han auktionerar ut sin skjorta. AFP har noterat och översatt hans annons på Tradera.

"Gesten – objektivt sett en form av valkampanjande – är tillåten i Sverige, där kampanjande tillåts på valdagen", skriver den internationella nyhetsbyrån.

Spanska El País skriver på sin förstasida att "Sverige väljer i dag mellan att upprätthålla det rådande systemet och det ultrakonservativt främlingsfientliga". The New York Times har besökt Flen och talat med lokala ordföranden för Sverigedemokraterna om invandring och brott.

Tidigare i september sände det tyska public service-bolaget ARD ett inslag med titeln "Farväl till Bullerbyn". Den tyska tidningen Der Spiegel skriver om "drömmen om folkhemmet" och brittiska The Guardian och argentinska Clarín har skrivit på samma tema.

Dominerar i Norden

I våra nordiska grannländer dominerar valet många mediers bevakning. Även valupptakten har fått stor uppmärksamhet, inte minst händelserna kring SVT:s avståndstagande i fredagens partiledardebatt.

Danska Jyllands-Postens förstasida på söndagen pryds av en tecknad ros som tappar blad – och rubriken "Socialdemokraternas sista bastion vacklar".

Norska Verdens Gang skriver att det högerpopulistiska norska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen tidigare kallat Sverigedemokraterna för ett "sjukdomstecken".

"Nu är de Sveriges största parti och flera Fremskrittspartiet-politiker vill ha ett samarbete med dem. Hur hände det?", skriver tidningen, under rubriken "Så blev Sverigedemokraterna av med nazistämpeln".