Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personen som smittats av den nya varianten hade nyligen besökt Sydafrika. Bild: Michael Probst
Personen som smittats av den nya varianten hade nyligen besökt Sydafrika. Bild: Michael Probst

Omikron bekräftat i Skåne – första fallet i Sverige av nya varianten

Omikron har nått Sverige. En person i södra Skåne, som nyligen besökt Sydafrika, testade sig för en vecka sedan.
Resultatet visar positivt för den nya virusvarianten.
– Vi har ett bekräftat fall och några som är under utredning, säger Andreas Bråve, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Den smittade personen ska ha provtagits för covid-19 för en dryg vecka sedan, och hade då nyligen vistats i Sydfrika.

Provet skickades till sekvensering – en särskild analys av virusprovets genetiska sammansättning. Därefter stod det klart att det rörde sig om omikron – av WHO klassat som en ny variant av särskild betydelse.

– Vi har ett bekräftat fall och några som är under utredning. Jag kan inte säga exakt hur många, men det är ett par stycken, säger Andreas Bråve.

Den drabbade personen är hemmahörande i Södra Skåne.

Svårt att bedöma följderna: ”För tidigt att säga”

Vilka konsekvenser omikron kan få för smittspridningen i Sverige, i jämförelse med alfa- och betavarianten, är inte klarlagt i nuläget.

– Om en variant är mycket mer smittsam så är det svårt att stoppa den från att ta över. Men vi vet för lite om varianten för att kunna bedöma det i nuläget. Det är för tidigt att säga, säger Andreas Bråve.

Sedan i fredags rekommenderas alla resenärer från södra Afrika att testa sig för covid-19 när de anländer till Sverige, och att ta ett nytt test efter fem dagar.

Inreseförbud från länder i drabbad region

Myndigheter rekommenderar även dessa resenärer att stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten. Det råder sedan tidigare inreseförbud från länderna i regionen.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap. Åtgärderna för resenärer från södra Afrika är skärpta sedan i fredags och utvecklingen följs nu noga, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Uppgifter om två misstänkta fall i Jönköping

Tidigare under eftermiddagen rapporterade Dagens Nyheter att två personer i region Jönköping insjuknat i vad som misstänkts vara omikron, efter en resa i Sydafrika.

Det har dock inte konstaterats att det faktiskt rör sig om den nya omikron-varianten. I nuläget är fallet i Skåne det enda som bekräftats i Sverige.

Enligt uppgifter till DN pågår just nu en noggrann smittspårning i Jönköping, men det finns ingen ytterligare information om personerna som kan ha smittats.

– Precis som vanligt har de blivit tillsagda att hålla sig hemma. Egentligen är det inga andra regler, men vi håller extra koll på att smittspårningen genomförs noggrant, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping, till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.