Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Omfattande brand i gammal sillfabrik i Lysekil

En större brand härjar sedan onsdagskvällen i en gammal sillfabrik i Lysekil. Släckningsarbetet pågick under natten, och byggnaden brinner fortfarande under torsdagsmorgonen.
Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.
– Vi har fått till oss att det har hörts ljud inifrån lokalen. Det kan vara anlagt, säger Thomas Fuxborg vid polisen.

Sent på onsdagskvällen bröt en brand ut i en stor gammal fabrikslokal i hamnen i Lysekil. Byggnaden är 250 meter lång och består av flera ihopbyggda delar, där det inte förekommer någon verksamhet.

– Det är en stor brand, och stora delar av byggnaden brinner, berättade Johan Ytterberg, inre befäl vid räddningstjänsten för TT.

– Vi försöker främst hindra branden från att sprida sig till andra byggnader intill. Det kommer stora gnistregn som vi försöker släcka.

Hjälp från kustbevakningen

För att få hjälp med arbetet fick räddningstjänsten under natten hjälp från kustbevakningen.

– Vi har bett dem komma över och hjälpa till för de har bra vattenkanoner som är bra mot att slå ner gnistregn. Vi har även bett Preemraff om hjälp, de har också vattenkanoner, säger Johan Ytterberg, till TT.

Släckningsarbetet pågick under hela natten och det finns inga uppgifter om att någon har skadats i samband med branden.

– Det är en gammal industrilokal så det ska inte befinna sig något folk där, men det är inget vi kan garantera även om vi inte fått några uppgifter om att det funnits någon i byggnaden, säger Johan Ytterberg.

Eftersläckning under hela dagen

Under morgonen meddelar räddningstjänsten att de övergått till eftersläckning.

– Vi har börjat avveckla lite resurser, men det brinner fortfarande i fastigheten, så vi har 15 brandmän kvar på plats, säger Johan Ytterberg.

Räddningstjänsten räknar med att fortsätta arbeta på platsen hela dagen.

– Det är elva olika byggnader som sitter ihop och det har brunnit i mer eller mindre varenda en. Vi har också föst ut en del båtar från en del som använts till båtförvaring, men efter omständigheterna har släckningsarbetet gått väldigt bra, säger Johan Ytterberg.

Avspärrat av polis

Platsen är också avspärrad av polis och en väg i anslutning till den gamla fabriken är avstängd på grund av rasrisk i byggnaden, som består av både tegel- och träkonstruktioner.

Hur branden startat är ännu oklart. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand och kommer inleda en teknisk undersökning så fort räddningsarbetet är klart.

– I samband med att branden har startat ska någon person ha hört ljud inifrån lokalen, någon som har brötat, därav inleder vi förundersökning om mordbrand, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst.