Omedelbara förändringar i fas 3

ANNONS
|

En välkommen "minireträtt", tycker LO.

Men enligt LO:s chefsekonom Ola Pettersson räcker de 100 miljoner som anslås bara till utbildning för en tiondel av de 26000 långtidsarbetslösa, som befinner sig i fas 3.

–Det är alldeles för lite. Nio tiondelar är kvar i samma gamla sväng, säger han.

Det är också en besvikelse, tycker Pettersson, att beslutet inte innehåller några möjligheter till praktikplatser i fas 3.

Ingen slump

Regeringen gick ut med beslutet bara någon timme innan arbetsmarknadsutskottet samlades till möte, där oppositionen aviserat att den skulle komma med ett initiativ för att stoppa inflödet till fas 3.

–Det är ingen slump att beslutet kommer nu. Det visar att vi kan sätta press på regeringen, säger utskottets vice ordförande Ylva Johansson (S).

ANNONS

Men oppositionen kräver mer och fullföljde sitt initiativ.

–Det är en åtgärd som missbrukas. 47 procent i fas 3 utför ordinarie arbete utan lön och de borde i stället kunna få ordinarie jobb, säger Johansson.

–Hela åtgärden är rutten i grunden, där en ny skandal avslöjas var och varannan dag, säger Josefin Brink (V).

Men utskottets ordförande Tomas Tobé tycker att oppositionen beter sig ansvarslöst och borde ha dragit tillbaka sitt förslag.

–Nu växer många nya jobb fram och de arbetslösa har genom fas 3 kommit närmare arbetsmarknaden, säger han.

Genom att de nu kan få en utbildning om den bedöms ge ett jobb så ökar möjligheterna för dem att komma ut på arbetsmarknaden, anser han.

Fler bakslag

Arbetsmarknadsutskottets majoritet, S-V-MP-SD, fattade också beslut om en återgång till den gamla regeln att arbetslösa under de första hundra dagarna bara ska behöva söka jobb i sitt yrke och i sitt närområde. Deltidsarbetslösa ska få stämpla upp längre än dagens 75 arbetsdagar. Motiveringen är att ingen ska behöva tacka nej till deltidsjobb.

Enligt regeringskansliets beräkningar kostar en återgång till den gamla deltidsmodellen mellan 2,5 och 3,0 miljarder kronor och avvisar majoritetens beslut med att det är en budgetfråga.

–Menar de allvar så får de återkomma med en gemensam budget, säger Tobé.

ANNONS

Jobb-och utvecklingsgarantin är indelad i tre faser:

Fas 1: coachning och hjälp med att söka jobb under högst 150 ersättningsdagar.

Fas 2: arbetsmarknadsutbildning, arbetsträning och praktik under fram till 450 ersättningsdagar.

Fas 3: sysselsättning/aktivitet på en arbetsplats. En anordnare får 5000 kronor i månaden, den arbetslöse ingen lön utan aktivitetsstöd.

Nytt i fas 3: möjlighet till arbetsmarknadsutbildning som bedöms leda till arbete. Inleds omedelbart och gäller fram till årsskiftet.

ANNONS