Tayyab Shabab är programmerare från Pakistan. Arkivbild.
Tayyab Shabab är programmerare från Pakistan. Arkivbild.

Omdebatterade utvisningar stoppas av domstol

Flera fall har uppmärksammats där människor ska utvisas från Sverige på grund av mindre byråkratiskt krångel och misstag av arbetsgivarna. Nu har två domslut kommit som sätter stopp för liknande utvisningar.

ANNONS
|

- Det här är viktiga domar för Sverige. Det är vägledande avgöranden som kom från domstolen, säger Fredrik Bergman, tillförordnad chef för Centrum för rättvisa som drivit flera ärenden, till TT.

Migrationsöverdomstolen slår i två ärenden fast att Migrationsverket ska se till anställningsvillkoren under hela tillståndsperioden, och inte längre leta eventuella fel under enskilda månader, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS

Överdomstolens beslut gäller bland annat en programmerare som skulle utvisas efter att inte kunnat ha visat att han hade sjukförsäkring och tjänstepension en period 2012–2013. Det andra beslutet handlar om en man som skulle utvisas till Irak efter att länge ha försörjt sig som pizzabagare i Jokkmokk. Orsaken var arbetsgivaren missat att höja hans lön, vilket sedan rättades till.

"Hundratals, tusentals"

Centrum för rättvisa drev pizzabagarens fall, och han är mycket nöjd med onsdagens besked.

- Nu kan han stanna i sitt älskade Jokkmokk, säger Bergman.

Han påpekar att besluten genast blir vägledande för migrationsdomstolarna och för Migrationsverket. Bergman säger också att beskedet innebär att verket ska sluta med den "strikta tillämpningen där bagatellmisstag automatiskt leder till utvisning" och i stället göra enskilda bedömningar för att kunna skilja på fusk och misstag.

Bergman pekar på att många arbetskraftsinvandrare utvisas varje månad.

- Det är hundratals, tusentals personer som får en potentiellt mycket bättre juridisk position nu än de hade innan.

ANNONS

Sedan samtliga riksdagspartier tyckt att utvisningsbesluten fått orimliga följder välkomnar Migrationsverket, som redan i november sagt att arbetsmetoden ska ändras, överdomstolens beslut.

"Orkade inte med"

Det mest uppmärksammade fallet handlar om systemutvecklaren Tayyab Shabab från Pakistan som hamnade illa till på grund av byråkratiskt strul. Det slutade med att han och familjen flyttade till Tyskland.

- Han orkade inte med den här osäkerheten, säger Bergman.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson säger att hennes parti drivit på i frågan och nu är hon mycket nöjd.

TT: Så det behövs inte längre någon lagändring?

- Det kan vara andra saker som behöver rättas till. Vi får se hur Migrationsverket och migrationsdomstolarna implementerar domen, svarar hon.

TT

Fakta: Reglerna

För att få arbetstillstånd i Sverige måste personen ha ett erbjudande om anställning i Sverige som han eller hon kan försörja sig på.

Anställningsvillkoren får inte vara sämre än de som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

För att uppfylla kraven om tillstånd på grund av arbete krävs enligt lagen att personen har ett kollektivavtalsenligt försäkringsskydd.

Det innebär att personen ska omfattas av sjuk-, arbetsskade-, liv- och pensionsförsäkringar. De ska gälla under hela tillståndsperioden.

Om detta inte är fallet avslås ansökan och Migrationsverket beslutar om avvisning eller utvisning.

Migrationsöverdomstolen har nu slagit fast att Migrationsverket ska se till anställningsvillkoren under hela tillståndsperioden, och inte längre leta eventuella fel under enskilda månader.

ANNONS