Olofsson: Jag litar på energibolagen

ANNONS
|

Sex av tio svenska kärnkraftsreaktorer står stilla.

Men enligt näringsminister Maud Olofsson behöver svenskarna inte frukta lika höga elpriser i vinter som förra året.

-Hushållen behöver inte känna någon oro, säger Maud Olofsson, efter ett möte med de tre energijättarna.

Enligt Olofsson har kärnkraftsoperatörerna lovat att driften i kärnkraftverken ska gå för fullt i vinter. De pågående revisionerna ska i samtliga fall vara avslutade i början av december.

-Jag litar på att det de lovar, det ska de hålla.

Näringsministern har på frivillig basis kommit överens med bolagen om att de ska göra sina planerade revisioner mellan den första april och sista oktober.

-Jag känner mig nöjd och tillfreds med det, säger hon.

Maud Olofsson räknar inte med att behöva ta till lagstiftning.

-Vi behöver inte lagstiftning om de här herrarna lovar att göra vad de säger, säger hon.

Men om det inte fungerar:

-Då är jag beredd att ta till lagstiftning.

Enligt IAEA:s statistik för hur mycket kapacitet som har fallit bort från kärnkraft utan att producenterna hade planerat för det eller förutsett det är Sverige det land som haft näst mest bortfall under åren 2008-2010.

ANNONS

I Sverige var det oplanerade bortfallet av kapacitet 16,4 procent åren 2008-2010 enligt IAEA:s data. Endast Storbritannien med 24,8 procent hade ett större bortfall och genomsnittet för de drygt 30 länder som finns med i statistiken var 5,5 procent.

Minst bortfall, under en procent, hade Kina, Bulgarien, Sydkorea, Slovakien och Schweiz. Finland hade ett oplanerat bortfall på 1 procent.

Konsulten och kärnkraftsexperten Lars G Larsson har tillsammans med Magnus von Bonsdorff, tidigare vd för finländska kärnkraftverket TVO, jämfört Finland och Sverige. Finland har mycket hög tillgänglighet i sina kärnkraftverk.

För 2010 var Finland näst bäst i världen med 91,9 procent, bäst var Rumänien med 93,5 procent. Sverige hamnar långt ner på listan med 68,2 procent.

-Vi kunde konstatera att i Finland har det hela tiden funnits ett långsiktigt perspektiv, detta har inte funnits i Sverige, säger Larsson till TT.

Skogsnäringens branschorganisationen Skogsindustrierna vill se flera grepp för att trygga en säkrare leverans av svensk kärnkraftsel.

Bland annat bör man släppa in andra aktörer än de befintliga.

-Industrin går gärna in och bygger. Det kan man i Finland, säger Lina Palm, energidirektör på Skogsindustrierna.
ANNONS