Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På bara några veckor under sommaren har fyra spädbarn hittats döda och polisen utreder händelserna. Arkivbild.

Olika motiv bakom spädbarnsmord

Under kort tid misstänks fyra spädbarn ha dödats av sina respektive föräldrar. Barnamord är ovanliga och motiven kan vara djup depression, psykoser eller hämnd, enligt experter TT talat med.

För några veckor sedan hittades två tvillingar, bara några månader gamla, döda i Eksjö. Föräldrarna misstänks för grovt vållande till annans död.

Tidigare i somras misstänks en sju månader gammal pojke ha slagits ihjäl i Västra Götaland, och en blott fem månader gammal flicka ha mördats i Värmland.

I båda fallen är föräldrarna de misstänkta gärningsmännen.

"Väldigt sjuka"

I de flesta fall, där småbarn har dödats, är också gärningsmännen någon av föräldrarna, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingscentrum i Stockholm:

- I genomsnitt under de senaste 15 åren har fem barn per år, som varit under 15 år, fallit offer för dödligt våld. Jag har själv reagerat på att det är så många på kort tid under den här sommaren. Men det är inte helt ovanligt att det blir på det här sättet. Ibland klumpar det ihop sig och sen kanske det inte händer något på något år.

Drivkraften bakom att döda sitt eget barn ser olika ut, säger Marianne Kristiansson, överläkare vid Rättsmedicinalverket och professor vid Karolinska institutet:

- När det gäller mödrar kan det handla om extremt deprimerade och väldigt sjuka, nästan psykotiska mödrar som tar livet av sina barn. Vid de här tillfällena brukar barnen vara ganska små.

Kan vara hämnd

Hon betonar att dödligt våld mot småbarn är extremt ovanligt och att hon uttalar sig generellt.

- En annan grupp är barn som befinner sig i bekymmersamma miljöer med vanvård och brist på omhändertagande. Man misshandlar barnet och plötsligt blir det så allvarligt att barnet dör.

Ytterligare ett skäl kan vara hämnd från någon förälders sida.

- Då är det oftast en manlig förövare som hämnas på modern i samband med en separation genom att döda barnet, säger Marianne Kristiansson.