EU i fokus. Göran von Sydow, moderator, i samtal med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Bild: Olof Ohlsson. 
EU i fokus. Göran von Sydow, moderator, i samtal med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Bild: Olof Ohlsson. 

Okunskap om EU demokratiskt problem

Migrationsfrågan, okunskap om EU och medlemsländer som struntar i reglerna. Det var några ämnen i fokus när EU:s framtid diskuterades på Världskulturmuseet.

ANNONS
|

I år fyller det europeiska samarbetet 60 år i och med Romfördragen som tecknades 1957.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tecknade ingen speciellt positiv bild av unionen när han lyfte fram finanskrisen, migrationskrisen och britternas utträde ur unionen.

– EU är en lite desillusionerad 60-åring som på ganska kort tid åkt på tre hjärtattacker.

Runt 150 personer hade samlats i den breda trappan inne på museet. Åhörarna fick också möjlighet att delta i samtalet genom att använda mobilerna som mentimeter-knappar. I omröstningen om vad som är EU:s största utmaning för tillfället svarade de flesta, 39 procent, flyktingsituationen.

Medlemsländer struntar i regler

Även Sveriges EU- och handelsminister, Ann Linde (S), var på plats. Hon vill att det europeiska samarbetet när det gäller migrationsfrågor ska fördjupas.

ANNONS

– När det gäller flyktingsituationen så måste man hantera den gemensamt. För ett enskilt land blir det övermäktigt, men gör vi det tillsammans är det inte en så stor svårighet, sa hon.

Läs mer: Malmström vill se att EU tar täten

Jonas Sjöstedt, Ann Linde och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström menade att det inte är rimligt att vissa medlemsländer, som till exempel Ungern och Polen, kan välja att inte bidra när det gäller flyktingmottagande eller struntar i andra av unionens regler.

Malmström vill sätta press

Cecilia Malmström menade att det nu är läge att gå vidare med så kallade artikel 7-förfarande, som innebär att ett medlemsland kan förlora sin rösträtt eller i vissa fall till och med uteslutas ur unionen. Europaparlamentet röstade i frågan i onsdags, nästa steg är att frågan tas upp av EU-kommissionen.

– Jag hoppas att kommissionen går vidare med det, sa Cecilia Malmström.

Ann Linde menade att det finns ett demokratiskt problem kopplat till dålig kunskap om EU. Enligt utredningen "EU på hemmaplan" som kom förra året kan 72 procent av nyvalda politiker så lite om unionen att de undviker att diskutera EU-frågor.

"Känner ingen delaktighet"

– En organisation som beslutar så mycket om människors vardag och så vet man inte hur man ska få information och man känner ingen delaktighet. Det är klart det är ett demokratiskt problem, sa hon.

ANNONS

Panelsamtaletarrangerades av Västra Götalandsregionen. En annan av deltagarna var Rosaline Marbinah, ordförande för LSU, Sveriges ungdomsorganisationer. Hon menade att EU måste förnyas.

– Det är vi EU-medborgare som är EU och som kan göra EU bättre. Unga måste inkluderas i beslutsfattande för att skapa en social tillit som just nu inte finns.

Läs mer: Löfven hoppas att göteborgarna känner stolthet

ANNONS