Hasselblomningar har setts på flera ställen i södra Sverige. Arkivbild.
Hasselblomningar har setts på flera ställen i södra Sverige. Arkivbild.

Oklart när våren kommer – trots vårtecken

Nästan en vecka med plusgrader i stora delar av södra Sverige. Enstaka snödroppar, faktiskt till och med en observation av blåsippor, och allergiker i söder kan känna av den första hasseln. Men än är det inte vår.

ANNONS
|

- Det måste vara en dygnsmedeltemperatur över noll under sju dagar i streck för att vi ska kalla det för vår, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Hon berättar att det enligt en regel heller inte kan kallas vår förrän efter den 15 februari.

- Men vi har ett milt klimat nu, och i söder är medeltemperaturen över noll på flera ställen, på flera platser pendlar det också runt nollan, säger hon.

ANNONS

"Fortfarande en vintermånad"

När exakt våren kommer har Lisa Frost svårt att svara på, men vårtecknen finns där i form av hasselblomningar i söder.

- Februari är ju däremot fortfarande en vintermånad, och kylan kan komma igen, säger Lisa Frost.

Hasselblomning i söder

I Mellerud har en enstaka blåsippa setts och i Sundsvall blommar några få snödroppar.

Flera hasselblomningar har synts i Karlskrona och i Karlshamn har pollen även börjat spridas. Också på Gotland, nära Malmö och i Linköping har blomningar observerats. Än så länge är det dock bara hasselpollen som har noterats, alar eller björkar har inte börjat sprida pollen än.

- Nu ser man att det finns låga halter i hela södra Sverige, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet i Göteborg. Laboratoriet ansvarar för södra Sveriges mätningar.

Hon berättar att pollen inte kan spridas särskilt bra om det inte blir varmare i luften. Dock kan den låga halten pollen fortfarande ge besvär för allergiker. Speciellt utsatta är de som är känsliga för björkpollen.

ANNONS

- Just nu är det egentligen bara farligt om man som allergiker befinner sig 30-35 meter från en blomning, annars bör det inte kännas av, säger Åslög Dahl.

Om vädret fortsätter att vara milt tror Åslög Dahl att alarna i söder kan börja blomma och avge mer pollen i slutet av månaden. Ökar temperaturen sprids pollen även lättare genom luften.

ANNONS