Hur många bor egentligen i Sverige? Arkivbild.
Hur många bor egentligen i Sverige? Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Oklart hur många som bor i Sverige

Närmare 10,35 miljoner människor är folkbokförda i Sverige. Men hur många som faktiskt uppehåller sig i riket vet inte myndigheterna.

ANNONS

Statistiska centralbyrån (SCB) sammanställer befolkningsstatistik löpande utifrån Skatteverkets folkbokföringsregister.

– I den officiella befolkningsstatistiken uttalar vi oss om den folkbokförda befolkningen. Personer som inte är folkbokförda ingår inte. De finns inte med i våra register, säger Marie Lidéus, enhetschef för statistik om befolkning på SCB.

Felen i folkbokföringen kallar myndigheten för övertäckningsfel och underteckningsfel.

– Har man varit folkbokförd i Sverige men flyttat utomlands och inte meddelat det ser det ut som att man fortfarande bor i Sverige. Och så det omvända, att man uppehåller sig i Sverige men inte har folkbokfört sig.

Det kan handla om personer utan uppehållstillstånd som gått under jorden. Eller personer som lever och verkar i Sverige med ett samordningsnummer, utan att de är folkbokförda här.

ANNONS

Fel adress

Omkring 119 000 personer som finns i registren är dessutom folkbokförda på fel adress, uppskattar Skatteverket.

– Det är inte ovanligt att studenter är folkbokförda hemma efter att de flyttat till sin studieort. Ofta handlar det om ren okunskap, säger Lidéus.

Felen i folkbokföringen påverkar inte kvaliteten i den nationella statistiken, enligt SCB. Men problemet blir större om statistiken bryts ner i mindre områden.

– Tittar man på statistiken på kommunnivå eller i enskilda bostadsområden blir det en större osäkerhet i siffrorna, säger Lidéus.

Folkräkning nästa år

Större folk- och bostadsräkningar görs vart tionde år och sammanställs åt EU, för att göra statistiken jämförbar mellan länderna. Den senaste som genomfördes 2011 baserades på registerdata. Nästa planeras till 2021.

– Förr använde man sig av blanketter som skickades ut till privatpersoner och till fastighetsägare. I dag har vi lägenhetsregistret där vi vet vilka lägenheter som finns, säger Lidéus.

Nu lyfts en önskan från politiskt håll om en fysisk folkräkning i utsatta områden med utbredd trångboddhet.

– Om vi skulle genomföra besöksintervjuer så skulle vi eventuellt kunna fånga upp fler personer.

Men en fysisk folkräkning är kostsam och svår att genomföra.

– Folk öppnar inte alltid dörren. Men rent teoretisk kan en fysisk folkräkning i ett utsatt område ge ett bra underlag för att jämföra registerdata och upptäcka brister.

ANNONS

Jonas Grönvik/TT

Fakta: Sveriges befolkning

10 327 589 människor var folkbokförda i Sverige den 31 december 2019 – 5 131 775 kvinnor och 5 195 814 män.

Runt 115 000 barn föds varje år i Sverige.

Ungefär 90 000 dör varje år i Sverige.

Under 2019 invandrade nästan 116 000 personer. Nästan 47 800 personer utvandrade.

2016 var den totala invandringen till Sverige den högsta någonsin, då 163 000 personer invandrade.

Källa: Statistiska centralbyrån

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS