Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finansminister Magdalena Andersson (S) får lägga fram en övergångsbudget. Arkivbild.

Oklar framtid för tvättad budget

Sänkt pensionärsskatt var den stora nyheten i övergångsregeringens budget, tvättad från ny partipolitik. Finansminister Magdalena Andersson (S) fick beröm av Alliansföreträdare för att ha följt rimliga principer i budgetarbetet. Men bakslag i riksdagen hotar ändå.

Övergångsregeringens budget är inte bara ovanligt lätt, 6,5 kilo mot normalt 10 kilo. Den grå luntan på cirka 2 000 sidor saknar även en klatschig rubrik. Och så har den nogsamt tvättats från nya partipolitiska inslag av finansministerns stab.

Inte rödgrön

Grovt räknat har detta arbete, enligt principer förankrade bland riksdagspartierna, inneburit åtstramningar på över 40 miljarder kronor 2019–2020 om man jämför med den budget Magdalena Andersson skissade på så sent som i augusti.

- Det här är inte en rödgrön budgetproposition, förklarade Magdalena Andersson när hon presenterade budgeten.

Hon betonade samtidigt att prognoserna vad gäller sparande och utgifter för kommande år i budgeten ska tas med en nypa salt. För enligt Andersson ska man nämligen räkna med att nästa svenska regering som tillträder kommer att lägga en ändringsbudget där nya reformprogram lyfter de offentliga utgifterna igen.

Varnar för budgetmotion

Magdalena Andersson ville inte avslöja vad hon helst hade velat se finnas kvar av alla rödgröna vallöften som nu plockats bort.

- Jag är finansminister i en övergångsregering och ägnar mig inte åt partipolitik. Den frågan ska ställas till någon av socialdemokraterna i riksdagen, sade hon.

Samma svar gav hon på frågan om S i riksdagen kommer att lägga en egen budgetmotion, som svar på den motion som Moderaterna aviserat för att utmana övergångsregeringens budget.

Hon varnade i samma andetag för att påtvinga en regering en budgetmotion att styra utifrån i stället för en genomarbetad proposition från regeringen, med hänvisning till den situation som den rödgröna regeringen hamnade i när de tillträdde 2014 och av riksdagen tvingades regera på en Alliansbudget som fått stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen.

- Det är ju en helt annan detaljnivå i en budgetproposition, sade Magdalena Andersson.

Kommunmiljarder borta

I övergångsregeringens budget har nivåerna i transfereringssystemet justerats på vissa håll. Det handlar om en anpassning utifrån ekonomisk utveckling och volymförändringar. Även andra anslagsförändringar har gjorts, bland annat för att det har behövts till följd av beslutade lagar, förordningar eller bindande avtal.

Men de fem miljarder som de rödgröna partierna utlovade i statsstöd till kommuner och landsting i valrörelsen är dock bortplockade, liksom arbetsmarknadspolitiska satsningar för 2,4 miljarder och socioekonomiskt stöd till eftersatta kommuner och regioner på en miljard.

En princip som motiverat enstaka anslagshöjningar har varit att det har krävts för att skydda nödvändiga samhällsfunktioner, vilket bland annat öppnat för pengar till Kustbevakningen och materielanskaffning till Försvaret.

Skattesänkning för pensionärer

Och så blir det en skattesänkning för pensionärer för drygt fyra miljarder vid årsskiftet. För en pensionär med inkomster på 25 000 kronor i månaden handlar det om 350 kronor per månad.

Övergripande kan man beskriva den så kallade övergångsbudgeten som en förlängning av 2018 års rödgröna budget, utan nya reformer. Detta har motiverat Moderaterna och Kristdemokraterna att flagga för att de kommer försöka ta fram alternativa motioner, helst i samarbete med Centerpartiet (C) och Liberalerna (L).

Varken C eller L vill dock ge besked hur de kommer att ställa sig i denna fråga dagen efter det att de båda partierna röstat emot en M+KD-regering med hänvisning till att den skulle behöva stöd av Sverigedemokraterna.