I Iran har viruset snabbt spridit sig. Här städar arbetarna en tunnelbanevagn i Teheran.
I Iran har viruset snabbt spridit sig. Här städar arbetarna en tunnelbanevagn i Teheran. Bild: Sajjad Safari

Ökad risk för nya fall av coronaviruset i Sverige

Risken för att någon i Sverige ska smittas av nya coronaviruset i Sverige uppgraderas.
– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är hög att personer i Sverige kommer att smittas av det nya coronaviruset, covid-19, efter resa utomlands.

Nivån är den näst högsta på en femgradig skala, och innebär en ökad risk för att fall kommer att upptäckas på svensk mark.

LÄS MER:Nu analyseras misstänkta fall av coronaviruset i Göteborg

Anledningen är att många reser mellan smittdrabbade Italien, samt också på grund av resandet från Iran och Sydkorea, enligt Folkhälsomyndigheten.

Låg risk för smittspridning

Sedan en kvinna bekräftades vara smittad i Jönköping i januari, har inget ytterligare fall konstaterats i Sverige. Och risken för smittspridning bedöms alltjämt vara låg.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Redo att möta coronaviruset – här kommer eventuella fall i Göteborg att hanteras

Han fortsätter:

– Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks.

Flygningar fortsätter

Den förändrade bedömningen kommer efter dagar då spridningen av viruset varit den största hittills i Europa.

Tidigare under tisdagen kom rapporter om att ett hotell på Teneriffa hålls i karantän, efter att en italiensk man bekräftats bära på smittan. På hotellet ska flera svenskar finnas.

LÄS MER:1 000 hotellgäster i karantän på Teneriffa

Flygningar från länderna som nu blivit aktuella sett till smittspridning fortsätter dock. Bland annat väntas ett plan från Teheran, Iran, till Landvetter i Göteborg på tisdagskvällen, enligt SVT Nyheter Väst.

– Historiskt har det inte varit en jättebra idé att stoppa flygningar. Det senaste exemplet är väl Italien. Där ställde man in alla flygningar till Kina men ändå fick man ett stort utbrott, säger statsepidemolog Anders Tegnell till SVT.

I stället arbetar man med att sprida information till resenärerna, och uppmana dem att kontakta 1177 om de upplever symptom efter resa till ett riskområde.

Över 80 000 personer världen över har nu bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset. Knappt 3 000 dödsfall har kunnat kopplas till smittan.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER:Coronaviruset skapar containerbrist i Göteborg – "kommer bli huggsexa"

LÄS MER:Experter: Nära en pandemi – efter stora coronautbrottet i Italien

ANNONS