Okänt livsmedel misstänks orsaka salmonellautbrott

Ett 80-tal personer i Sverige och Norge har smittats med salmonella. Folkhälsomyndigheten misstänker att ett livsmedel ligger bakom och utreder nu utbrottet.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten har identifierat ett nytt utbrott av salmonella i Sverige. På en dryg månad har 26 personer på olika håll i landet smittats. Dessutom har 58 fall upptäckts i Norge.

Det rör sig om samma stam av salmonella i både Sverige och Norge. Därför misstänker man nu att samtliga personer har smittats av en gemensam källa och myndigheter i båda länder arbetar för att identifiera den. Förmodligen handlar det om ett livsmedel ”med bred distribution i både Sverige och i Norge”, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Utbrottsutredning tar tid och är krävande. Tyvärr kan vi inte alltid hitta källan till infektionen. Vi håller fortfarande alla möjligheter öppna och mycket arbete återstår, säger Heidi Lange, senior rådgivare på norska Folkehelseinstituttet.

ANNONS

Hon säger att det är för tidigt att säga om utbrottet kommer att fortsätta öka, men konstaterar att i de flesta fall har personerna insjuknat i november.

Tomater och sallad bakom andra utbrott

I Sverige handlar det alltså om 26 fall, varav 15 är kvinnor. Det rör sig om åldrarna 3 till 86 år och de sjuka bor i tolv olika regioner i landet.

Salmonellabakterier sprids ofta genom mat som inte är tillräckligt tillagad, alternativt inte har sköljts ordentligt, och kan orsaka diarré, magont och feber. Det går ofta över efter en till två veckor. Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige – de flesta smittas dock utomlands.

I höstas smittades ett 70-tal personer i Sverige. Då låg förmodligen småtomater bakom utbrottet, enligt Folkhälsomyndighetens utredning. När ett hundratal personer blev sjuka i oktober misstänkte man att ruccola och salladsblandningar var den troliga smittkällan.

LÄS MER:Nu ökar smittan – allt fler vårdas med covid

LÄS MER:Färdigsallad bakom höstens salmonellautbrott

LÄS MER:Så ska kor och grisar skyddas från sjukdom

Så skyddar du dig från salmonella

Skölj grönsaker noggrant.

Håll god kökshygien när du lagar mat och tvätta händerna. Hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonella dör vid 70 °C.

Ät inte råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns risk för att de innehåller salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS