Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskt luftförsvar övar under pågående militärövning Aurora 17. Detta skedde på tisdagen på Gotland.

Okänd drönare vid försvarsövning

En okänd drönare ska ha setts i samband med försvarsövningen på norra Öland. Men observationer om drönare är ingenting ovanligt, enligt Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.

Under onsdagen anlände ett amerikanskt luftvärnsförband till norra Öland för att delta i försvarsövningen Aurora 17. I samband med detta har flera personer larmat om att en okänd drönare setts i området där förbandet ska öva.

- Precis som vid tidigare övningsverksamhet kan vi konstatera att vi får rapporter om misstänkta drönare, säger Jesper Tengroth till TT.

- Vi misstänker egentligen ingenting. Det kan vi inte göra förrän vi har gjort en analys. Vi kan bara konstatera att under vår övningsverksamhet så får vi in sådana här observationer.

Observationerna samlas in och analyseras, men det går inte att säga när analysen ska vara klar.

- Det är som att man stoppar in alla de här observationerna i en torktumlare. De snurrar runt där, man noterar, man tittar på det och sen lägger man ett pussel med den information man har fått in tidigare.

Tidigare i veckan skrev Ölandsbladet om att flera personer ska ha sett en drönare flyga runt norra Öland under de senaste dagarna. Drönaren beskrivs som stor, mellan fem till sex meter.

- Den ska gå väldigt fort och har kvickt försvunnit när någon försökt närma sig den, sägs det till tidningen.