Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett av kalkbrotten i Ojnareskogen. Arkivbild.

Ojnareskogen skyddas – regeringen får rätt

Regeringen gjorde rätt som beslutade att skydda Ojnareskogen på Gotland från exploatering som kalkbrytning och skogsbruk. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut på torsdagen innebär att det är fritt fram för regeringen att fortsätta att nominera områdena Stora Vikers och Bästeträsk på norra Gotland som EU-naturreservat, så kallade natura 2000-områden.

Processen går nu vidare till EU-kommissionen, men enligt Björn Risinger är detta mer formalia och Ojnareskogen blir skyddad redan i dag.

- EU-kommissonens kvittering är mer en formsak. Området får ett skydd i dag, motsvarande det som alla andra natura 2000-områden har.

Kräver tillstånd

Skyddet innebär att företag som vill exploatera i Ojnare måste ha tillstånd om påverkan kan vara skadlig för miljön.

- Det påverkar bland annat kalkbrytningen, skogsbruk och andra exploateringar, säger Björn Risinger.

Prövningen sker också utifrån de naturtyper och arter som finns.

- Det är ett område som har väldigt höga värden, kalkhällmarker, kärr och värdefulla skogar. Det är ett stort, relativt orört område med hög biologisk mångfald, säger Björn Risinger.

Förvåning på Nordkalk

Regeringen får däremot kritik för att man kan ha påverkat den ytterligare pågående rättegången där företagen Nordkalk och SMA Mineral vill få tillstånd för kalkbrytningen.

"Regeringen har emellertid fattat beslutet i syfte att uppfylla unionsrättsliga förpliktelser och tillgodose det allmänna intresset av att bereda skydd för vissa livsmiljöer", skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen.

Nordkalks vd Hannu Hautala säger i ett uttalande att han är överraskad av domen.

"Vi kommer bland annat att överväga möjligheten att föra talan i Europadomstolen", säger Hannu Hautala i ett pressmeddelande.

Ny process tar vid

Det andra utfallet hade varit att Högsta förvaltningsdomstolen upphävt regeringens nominerande, vilket i sin tur hade påverkat företagens tillståndsprocesser.

Nu fortsätter rättsprocessen som legat vilande i Mark- och miljööverdomstolen där Nordkalks och SMA Minerals tillstånd för själva kalkbrytningen behandlas.

Men domen i dag kommer att ha en påverkan.

- Man räknar med att beslutet kommer ha betydelse för utgången i deras process. Därför inväntar man ett svar här innan man för det målet i hamn, säger Karl Åhammar, domstolshandläggare på Högsta förvaltningsdomstolen.