Bild: TT
Bild: TT

Ohly: Jag har blivit polisanmäld

Den tidigare vänsterpartiledaren Lars Ohly är en av dem som omnämns i samband med sexuella trakasserier i #metoo-upproret. Det skriver han själv på Svenska Dagbladets debattsida. Han skriver vidare att han har polisanmälts, men att han inte är rädd för att det han gjort är brottsligt. – Varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oacceptabla beteenden har rätt till sin historia, skriver han på SvD Debatt.

ANNONS
|

Den före detta Vänsterpartietledaren Lars Ohly beskriver sig själv som en av de män som nämns i vittnesmålen i samband med #metoo-upproret.

”Jag är en av de män som nämns i vittnesmål i samband med #metoo-kampanjen och jag har till och med blivit polisanmäld”, skriver Lars Ohlypå SvD Debatt.

Han skriver vidare att han inte är rädd för att något av de han gjort är brottsligt i lagens mening, men att det inte är det som är poängen.

”Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oaccep­tabla beteenden har rätt till sin historia”, skriver han.

ANNONS

Bad om ursäkt

Ohly menar att han tror att de allra flesta vet var gränsen går mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende och att han själv bad om ursäkt till den kvinnan han varit "alltför närgången mot" samma kväll som det hände.

Enligt ex-politikern är #metoo-upproret det viktigaste som skett på decennier för att uppmärksamma mäns beteende mot kvinnor. Och han välkomnar att många män fått en tankeställare och ser över sitt eget beteende. Däremot kritiserar han män som anser att det hela har gått för långt, män som försvarar att kvinnor utsätts och män som vill fortsätta som tidigare.

Vill inte ifrågasätta kvinnors upplevelser

Han menar att alla män på något sätt är en del av och bidrar till att ett patriarkalt samhälle kan överleva. Därför väljer han själv att dela med sig av att han själv är en av dem som blivit omnämnd i samband med #metoo.

"Det är inte upp till mig eller andra män att ifrågasätta någon kvinnas upplevelse oavsett om vi har invändningar mot delar av beskrivningen. Jag kommer därför inte att göra ­annat än att bekräfta att en kvinna har känt sig så besvärad av mitt beteende att hon valt att berätta och polisanmäla", skriver Lars Ohly på SvD Debatt.

Samtidigt påpekar han att skampålar och lynchningar aldrig är ett bra sätt att utkräva ansvar, även om han förstår de starka känslor som ligger bakom vittnesmålen.

ANNONS

"Det är viktigt att vara återhållsam med att sprida rykten om namngivna personer. Sådant går inte att försvara sig mot och är inte värdigt ett rättssamhälle", skriver Lars Ohly.

Ser över sitt eget agerande

Han avslutar artikeln med att alla berättelser som nu kommer fram måste tas på allvar och leda till förändring, samt att han själv kommer rannsaka sitt eget agerande.

"Själv har jag all anledning att fundera över mitt agerande och på vilket sätt detta begränsat kvinnor och hur det skadat dem jag älskar mest."

ANNONS