Ohly öppnar för kompromiss

ANNONS
|

På söndag besöker Lars Ohly vänsterpartiet i Uddevalla. Bakgrunden är att flera lokalt tunga politiker lämnat partiet och att Uddevallavänstern just nu utreder om man ska fortsätta i partiet över huvud taget.

Ett av alternativen som utreds är om man inför valet nästa år ska ställa upp med kombinationslistor där både vänsterpartister och icke-partimedlemmar finns med. Detta skulle göra det möjligt för personer som starkt ogillar partiet att ändå driva vänsterpolitik kommunalt.

Idén har framförts i Fagersta. Där har vänsterpartiet över 50 procent av väljarstödet och kommunalrådet Stig Henriksson säger att han har bemanningsproblem på förtroendeposterna om alla representanter ska ställa upp på partiets hela politik. Därför har han lanserat tanken med listor för vänsterpartiet/Fagerstavänstern.

ANNONS

- Jag ser inga problem med Fagerstamodellen, säger Lars Ohly. Där är stödet så stort att partiet inte kan rymma alla. I Uddevalla utreds ju även detta just nu och jag vill inte recensera det arbetet innan det är färdigt.

Det är första gången Ohly offentligt är så tydligt positiv till de kompromisslistor som riskerar att bli verklighet i flera av landets starka vänsterkommuner.

Under sommaren har ett antal tunga Uddevallapolitiker lämnat v. Hit hör fullmäktigeledamöterna Frida Fjellman och Per Duregård, partiombudsmannen Stefan Björling och kommunalrådet Ewy Gahnström.

"Ohly kommer för sent"

- Min spontana kommentar till detta är att Lars Ohly kommer i elfte timmen och han kommer alldeles för sent, säger Stefan Björling.

- För min del kommer jag aldrig att sätta mitt namn på en valsedel där vänsterpartiet är med, säger han.

Lars Ohly säger att han nu kommer ner med två öron och en mun - för att lyssna minst dubbelt så mycket som han pratar själv. Att resan skulle komma för sent tror han inte.

Finns det anledning till självkritik för dig och partiledningen?

- Nej, jag har svårt att se det. Men jag kommer ner för att lyssna och om det finns kritik som är mer konkret än vad den hittills varit måste jag ju lyssna på den. Där kan det finnas saker att ta till sig.

ANNONS

Nidbilder och missförstånd

Ohly menar att de som hävdar att partiet bytt riktning politiskt åt ett mera dogmatiskt, kommunistiskt håll är fel ute.

- Vi fortsätter att utveckla precis den vänsterpolitik som jag varit med och drivit fram under de senaste tio åren. Däremot tror jag att det kan finnas lite av nidbilder och missförstånd från båda håll i detta fallet.

Näst största parti i Uddevalla

Vänsterpartiet är Uddevallas näst starkaste parti med omkring 15 procent av rösterna.

Just nu sitter en arbetsgrupp och utreder den kommunala strategin för 2006 års val. Förutom alternativ som liknar Fagerstamodellen prövar man möjligheterna att stanna kvar i partiet som nu - eller att helt bryta med partiet och skapa ett fristående kommunalt vänsterparti.

Arbetsgruppen förväntas vara klar inom en knapp månad.

ANNONS