Birgitta Ohlsson tar partiledarstriden ända in i kaklet. Arkivbild.
Birgitta Ohlsson tar partiledarstriden ända in i kaklet. Arkivbild.

Ohlsson: Björklund har fått sin chans

ANNONS
|

TT: Vad har du fått för reaktioner på det – väl lite oväntade – beskedet i torsdags?

- Jag har fått väldigt positiva reaktioner. Framför allt från människor som man möter, både här i Stockholm och när jag var uppe i Hälsingland i går. Och medlemmar har strömmat in till partiet över hela landet det senaste dygnet. Det är väldigt kul och roligt att så många tror på förnyelse och många som känner att ett starkt socialliberalt parti är så viktigt nu i en tid där antiliberala och populistiska krafter växer så tydligt.

ANNONS

TT: Jan Björklund talar om splittring i partiet och personkonflikter.

- Det tror jag inte på alls, jag tycker inte att man ska överdriva problemen. Jag tror att ett liberalt och öppet parti ska bejaka att det finns flera personer som vill axla ett ledarskap, som vågar stiga fram. Det är en styrka att det finns många personer som har ett starkt stöd i partiet. Vi har pratat mycket om förnyelse de sista åren och nu kan vi ta det på allvar genom att låta medlemmarna få tycka till i en öppen medlemsomröstning.

Tradition att välja nytt

TT: Det finns en oro för att byta partiledare så kort före riksdagsvalet. Finns det fog för den oron?

- Man ska lyssna på den. Men då tycker jag också att man ska påminna sig om liberalernas historia. Vi har haft många partiledare som har kommit väldigt tätt inpå val. Per Ahlmark blev partiledare i november 1975, i september 1976 satt han i en regering. Det kan gå ganska snabbt. Vi har nog en tradition av att vi vågar välja nytt när vi känner att det behövs.

ANNONS

TT: Sonderade du stödet ute i länsförbunden innan du fattade ditt beslut?

- Det har ju hänt att jag har fått frågan förut, om man ska säga så. Då har jag känt att jag inte har varit mogen. Jag har också velat ge den nuvarande partiledaren en ärlig chans att få upp siffrorna och få till en rejäl förändring. Men nu står vi och stampar kring fem procent, vi har gått bakåt i valen sedan 2002 och fick det näst sämsta resultatet i vår historia i valet 2014. Jag tycker att vi har väntat väldigt länge på att det ska vända och det har det inte gjort. Väldigt många medlemmar har sagt till mig att det är dags, att jag ska stiga fram. Och då gör jag det.

Upp till medlemmarna

TT: Men har du gjort en mer strategisk sondering av vilket stöd du har? Kommer Stockholm, som är ett tungt länsförbund, att stödja dig?

- Väldigt många medlemmar och ombud i Stockholm har varit väldigt positiva till att jag kandiderar. Sedan tycker inte jag att det är min uppgift att exakt veta hur starkt stöd jag har i varje landsände. Det är upp till medlemmarna och ombuden att få tid att tänka igenom det här. Valberedningen har sagt att de ska arbeta ända till mitten av augusti och få in hur stödet ser ut bland medlemmar. Då är det jätteviktigt att den här processen får vara demokratisk och öppen utan påtryckningar från vissa personer.

ANNONS

TT: Skåne och Västsverige har redan ställt sig på Jan Björklunds sida. Stockholm kan bli avgörande för dig.

- Även om ett länsförbunds ledning går ut och stödjer en viss kandidat behöver det inte alltid spegla exakt hur alla ombud tänker, tycker och känner. Jag påminner mig ibland om att jag blev vald till ordförande för Liberala ungdomsförbundet 1999 och då hade faktiskt en helt enig valberedning nominerat en annan kandidat, men jag blev vald. Så ibland speglar vare sig valberedningar eller länsförbundens toppar hur stödet ser ut i ett parti eller ungdomsförbund.

"Superbra idé"

TT: Den liberala mitten har framgångar på flera håll just nu. I Sverige är det väl kanske mest Annie Lööf (C) som har dragit fördel av det. Hur ser du att Liberalerna ska kunna ta en större del av den kakan?

- Människor som har mer liberalt inriktade åsikter finns i flera partier, även om Liberalerna är deras huvudhemvist. Vi ser nu att Moderaterna går tillbaka väldigt mycket i opinionen, men där har inte vi plockat upp dem som är mer liberala, det har vi alltid gjort tidigare när Moderaterna har fallit samman. Det är ett stort bekymmer. Där tror jag att jag kan vara en faktor som gör att de kommer tillbaka.

ANNONS

TT: Östergötland ska ha en medlemsomröstning. Du tycker att fler länsförbund borde göra likadant?

- Jag tycker att det är en superbra idé. Jag tycker också att vi kan lära mycket av hur Centerpartiet hade sin process. Den var väldigt positiv, bejakande och förnyande. Vi är så vana vid provval i partiet, så jag förespråkar att vi i en sådan här jätteviktig fråga borde kunna ha en medlemsröstning i hela landet så att medlemmarna får säga vad de tycker är viktigt för partiets framtid.

Kommer inte kandidera

TT: Du har sagt att du lämnar om det här inte går vägen. Vad lämnar du?

- Man behöver inte vara Marie Curie eller Albert Einstein för att förstå att om man förlorar en utmaning på det här sättet så måste man trappa ner i politiken. Mitt första steg är så klart att jag inte kommer att kandidera till riksdagen 2018. Men det innebär ju inte att jag kommer att lämna min riksdagsplats dagen efter, jag har ett ansvar mot dem som har röstat på mig.

ANNONS

TT: Du kandiderar inte för något annat parti i stället?

- Nej, nej. Absolut inte.

TT: Har du en backup-plan, om det här inte fungerar?

- Jag skulle inte ha ställt mig till förfogande om jag inte trodde att det fanns en chans att vinna.

TT

Fakta: Birgitta Ohlsson

• Birgitta Ohlsson föddes 1975 i Linköping.

• Hon blev Sveriges EU-minister februari 2010 då hon ersatte partikollegan Cecilia Malmström, som i stället blev Sveriges EU-kommissionär.

• Efter riksdagsvalet 2014 utsågs hon till partiets talesperson i utrikesfrågor.

• Hon är känd för sin frispråkighet och gjorde flera uppmärksammade uttalanden som nyutnämnd minister. Hon tog bland annat tydlig ställning mot flera EU-länders behandling av romer.

• Ohlsson har tidigare varit styrelseledamot för Sida, förbundsordförande för Liberala Kvinnor, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet och har grundat det feministiska nätverket Felira.

Källor: Riksdagen och Europaportalen.se

Fakta: Jan Björklund vs Birgitta Ohlsson

Länsförbunden har nu börjat nominera vem de vill ha som partiledare. Nomineringstiden går ut den 23 augusti.

Hittills har två av 21 länsförbund nominerat Birgitta Ohlsson: Uppsala län och Örebro län.

Skåne, Västsverige och Stockholms län har lika många mandat tillsammans som övriga 18 har ihop.

Alla länsförbund har inte haft formella nomineringsmöten ännu men bland andra följande länsförbund uttalar stöd för Jan Björklund: Skåne, Västsverige, Dalarna, Västerbotten, Västmanland, Kalmar, Norrbotten och Skaraborg. Även Liberala kvinnoförbundet stödjer honom.

Flera förbund med Stockholms län i spetsen är inte klara med den interna processen och vill inte tala om vilken kandidat de stödjer.

Landsmötet hålls den 17–18 november i Västerås.

ANNONS