Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Göran Landgren, präst i Örby-Skene församling leder en av de tre begravningsgudstjänsterna som hålls för offren i busskatastrofen.

Offren från bussolyckan förs till sista vilan

Kyrkklockorna klämtar sorgset över Marks kommun. Under veckan begravs de tre ungdomarna som omkom vid bussolyckan i Härjedalen vid tre skilda begravningsgudstjänster.

Den tragiska olyckan Härjedalen i början på april krävde tre dödsoffer, alla från Ängskolan i Skene. Skolan har haft en gemensam minnesstund för offren där alla elever fått möjlighet att tillsammans sörja och minnas sina kamrater. Också kommunen har anordnat en gemensam minnesstund på torget i Kinna.

Olika kyrkor

När nu offren förs till den sista vilan görs det vid tre separata begravningsgudstjänster. Det sker i tre olika kyrkor i kommunen, under ledning av tre olika präster. Begravningarna hålls i slutet på denna vecka med början i dag, onsdag.

- Alla elever som vill gå på begravningarna får gå. Men de behöver begära ledigt, säger Suad Djudja, biträdande rektor på Ängskolan.

- Vi har gjort det så för att deras föräldrar ska veta om att deras barn går på begravningen.

Han räknar med att de som kommer att gå är elever från offrens klasser, deras klassföreståndare och lärare som stod dem nära och kanske elever som var med på olycksbussen. Skolledningen kommer också att vara representerad på alla tre begravningarna.

- Det kan innebära att vi får styra om i undervisningen med så många frånvarande lärare, men undervisning blir det, säger Suad Djudja.

Skadad tillfrisknar

En av begravningsgudstjänsterna leds av kyrkoherde Göran Landgren från Örby-Skene församling.

- Jag hoppas jag kan få förmedla att Gud omsluter oss mitt i mörkret, säger han.

- Jag tänker att varje människa gör ett avtryck. Och när vi nu ska ta avsked blir det viktigt att påminna oss om de avtryck som dessa ungdomar gjort i våra liv.

Och samtidigt finns det en liten ljusglimt i allt mörker. Tillståndet för den 14-åriga flicka som länge vårdades för livshotande skador på Akademiska sjukhuset i Uppsala har stabiliserats så mycket att hon kunnat föras över till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Hon blev det sista av de skadade som nu kommit till Sjuhäradsbygden för fortsatt vård närmare hemmet.