Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Oförenligt med att vara kandidat till riksdagen"

Miljöpartiet ser mycket allvarligt på riksdagskandidaten Jenny Wenhammars inblandning i bröstaktionen i Almedalen. - Beteendet är helt oförenligt med att vara kandidat till riksdagen, säger partisekreterare Anders Wallner.

Under fredagen förde Miljöpartiets partisekreterare flera samtal med aktivisten och riksdagskandidaten Jenny Wenhammar. Hon var en av de fyra kvinnor från aktionsgruppen Femen som på torsdagskvällen genomförde en aktion under Fredrik Reinfeldts tal. Flera av medlemmarna forcerade polisens avspärrningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är oerhört allvarligt. Normalt är det valkretsen som tar sådana här frågor men jag tyckte att detta var så pass allvarligt att jag ville ta kontakten med henne själv, säger Anders Wallner.

Vad gör ni nu?

-Jag har förklarat för henne att beteendet är helt oförenligt med att kandidera till riksdagen. Hon måste nu först och främst bedyra att det inte händer igen. Kan hon inte ge oss det löftet kommer vi att uppmana Miljöpartiet i Skåne att ta bort henne från riksdagslistan, säger Anders Wallner.

Är det säkert att hon får stå kvar om hon avstår politisk aktivism i framtiden?

-Nej, det avgör Miljöpartiet i Skåne. Det är en fråga om förtroende. Vi i partistyrelsen ska få besked från Jenny i nästa vecka om hur hon ser på det valet vi uppmanat henne att göra, säger Anders Wallner.

Vad händer efter det?

- Vad hon säger då avgör vilket medskick partiet på riksplanet gör till Skåne. Därefter har de sitt möte och avgör då om hon ska strykas eller inte, säger Anders Wallner.

Har hennes agerande skadat partiet?

-Självklart är det så när det uppmärksammas att det är en person som har ett förtroende i Miljöpartiet. Det sprider en bild av partiet som inte är positiv, säger han.

Jenny Wenhammar och de tre andra aktivisterna, en från Spanien och två från Frankrike, greps av polisen i samband med aktionen. Jenny Wenhammar släpptes efter att polisens filmer visat att hon inte hunnit ta sig innanför avspärrningen. De andra tre anhölls men släpptes igen under fredagseftermiddagen efter att ha fått böter.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.