Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Juha Sipilä (Finland), Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (Island), Lars Løkke Rasmussen (Danmark), Erna Solberg (Norge), Stefan Löfven (Sverige) på Marienborg på lördagen.

Oenighet om asylpolitik tonas ned

Stormakterna måste ta nya tag för att stoppa kriget i Syrien, tycker Nordens statsministrar apropå flyktingkrisen. Men Stefan Löfven och kollegorna vill inte recensera varandras sätt att hantera problemen.

Nordens fem statsministrar diskuterade på lördagen flyktingläget. Men vid den gemensamma pressträffen på det danska statsministerresidenset Marienborg var ingen av dem intresserad av att kommentera grannländernas asylpolitik.

Journalister tog upp den danska regeringens annonskampanj i utländsk press om skärpta asylregler, som sattes i relation till det rekordhöga antalet asylsökare i Sverige, och en fortsatt stor mängd flyktingar som passerar Danmark med slutdestination Sverige eller Finland.

-Jag tycker att Danmark är solidariskt med hela världssamfundet. Vi har en fullständigt anständig flykting- och utlänningspolitik på alla områden. Om man uppfyller kraven om att få asyl i Danmark så får man asyl i Danmark, säger Lars Løkke Rasmussen.

Skiljer sig

Sveriges statsminister påpekar att han inte har någon anledning att kasta skit på grannländer.

-Jag vill fokusera på det viktiga. Vi kan inte sitta och kasta anklagelser mot varandra, utan i stället ska vi fokusera på att lösa kriserna som gör att människor tvingas på flykt, säger Stefan Löfven, och efterlyser en sammanhållen lösning i Europeiska Unionen.

Men hur kommenterar han att asylpolitiken skiljer sig en del mellan Nordens grannländer?

-Det fundamentala är att vi alla tar ansvar för att följa de regler som ska följas. Till oss kommer många människor, ja. De får sin asyl prövad, men det är inte så att alla blir beviljade asyl. Vissa får nej och de ska återvända.

Statsministrarna är i alla fall eniga om att den bakomliggande springande punkten är att de krig och den misär som driver folk på flykt måste tas itu med.

-Nu är det helt avgörande att lösa konflikten i Syrien. Det finns en stark signal från vår sida att USA, Ryssland, Iran, Saudiarabien och andra makter i närområdet tar situationen i Syrien ytterst allvarligt. Men också en signal till världssamfundet om behovet av ett ökat bistånd, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i Marienborg, nordväst om den danska huvudstaden.

Ekonomiska läget

Stefan Löfven prisar det nordiska samarbetet, särskilt nu när det ofta råder oklarhet och oenighet på europeisk nivå.

-Det är otroligt viktigt att vi har dessa regelbundna träffar i Norden. Det finns något starkt i våra gemensamma värderingar, även om vi ibland tycker olika, säger den svenske statsministern. -Norden är ett starkt varumärke och ju längre vi kommer ifrån Norden, desto mer är det Norden som helhet som får betydelse i stället för de enskilda länderna.

Femnationsmötet inleddes i fredags med middag på Kronborg slott, samt rundvandring på Sjöfartsmuseet i Helsingör.

På dagordningen står, utöver flyktingsituationen, det ekonomiska läget i Europa, det stundande klimattoppmötet i Paris samt säkerhets- och försvarspolitiska frågor i Norden.

Även ledare för Färöarna, Grönland och Åland finns med på ett hörn, för att prata om exempelvis samarbetet kring Arktis.

Innan Stefan Löfven reser hem blir det också ett bilateralt möte med Lars Løkke Rasmussen från borgerliga regeringspartiet Venstre.

Bild: Jens Nørgaard Larsen/TT