Odlare: Kungsgranen mindre poppis

ANNONS
|

Ett trendbrott kan vara på gång, tror julgransodlare i Skåne.

Kungsgranen har sålts bra under flera år. Men priset stiger.

–Jag märker hos försäljarna att kunderna börjar tröttna på priset på kungsgran. Det ligger för högt och en hel del går tillbaka till den gamla vanliga rödgranen, säger Per Torstensson på Dalby Granar.

En kungsgran kostar minst 450–500 kronor, en svensk rödgran mindre än hälften. Men det är kanske inte bara priset som ligger bakom bytet av gran.

–Det kanske har blivit modernt med en rödgran, säger Per Torstensson.

Kungsgranen är till utseendet en idealisk vykortslik julgran. Den står där tät, tålig och utan att barra.

ANNONS

Gunnar Göthner, odlare i Degeberga, tror också på den vanliga granen i år.

–Folk kanske håller lite i pengarna och visst är vi mer konservativa och nostalgiska här. I Norge har det gått mot ädelgran, säger han.

I storstäderna är det mest kungsgran som gäller, medan till exempel smålänningarna föredrar den gamla rödgranen, berättar han.

I fjol stoppade snön huggningen av gran. Bristen blev enorm. I år har vädret hittills varit gynnsamt och i dagarna sker de första leveranserna.

Tre miljoner julgranar säljs varje år.

Nordmansgran eller kungsgran kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. Täta grenar, barrar inte, tålig. Doftar mer av citrus än barr. Kan klara sig till påsk. Inte så känslig för uttorkning.

Rödgran eller svensk gran. Namnet kommer av den rödaktiga barken. Dominerar som julgranar. Doftar traditionell gran. Håller sig en månad inomhus om den sköts rätt. Växer snabbt i odlingarna, därför billig.

Källa: Julgransodlarnas förening (TT)

ANNONS