Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Odenjung (FP) imponeras inte av S vallöfte

Max 15 i barngruppen. Socialdemokraterna vill införa ett maxtak för de allra yngsta barnen i förskolan. - Jag ser det som valfläsk, säger Helene Odenjung (FP), kommunalråd i Göteborg.

Socialdemokraternas utspel levererades av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i Almedalen under söndagseftermiddagen.

Förskolegrupperna har ökat under de senaste åren och Socialdemokraterna tycker att barngrupperna är alldeles för stora. Därför vill partiet nu se en satsning på maxtak i förskolegrupperna där barnen är mellan 1 och 3 år.

- Tre pedagoger per 15 grupp, räknar vi med, sade Stefan Löfven under presskonferensen.

Men Helene Odenjung (FP), kommunalråd i Göteborg är inte särskilt imponerad.

- Vi föreslog detta redan för fyra år sedan. Men det avslogs av de rödgröna, säger hon.

Redan idag finns kommuner som infört maxtak. I Stockholm till exempel är det 14,8 barn i de små barngrupperna, medan det i Göteborg är 17,6 barn.

- Det krävs ett medvetet arbete för att minska barngrupperna, där är jag helt med. Men S har inte lyckats särskilt väl i Göteborg. Vi har på vissa håll i kommunen väldigt stora barngrupper med upp mot 25 barn, säger Helene Odenjung.

Maxtaket är en del av en satsning som Socialdemokraterna nu lanserar kring förskola och skola. Taket är tänkt att införas 2016 och kostnaden beräknas till 1,1 miljard per år, enligt Stefan Löfven.

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, är mycket positiv till Socialdemokraternas vallöfte.

- Det här är ett mycket efterlängtat besked, men det krävs också andra satsningar för att lyckas. Vi kommer att behöva fler nya lärare till förskolan och för att folk ska vilja bli förskollärare behöver lönerna höjas.

Enligt Sirén finns i dag förskolegrupper i landet där det inte finns en enda utbildad förskolelärare i gruppen.

Tidigare hade Skolverket en rekommendation om max 15 barn på tre pedagoger i småbarnsgrupp, men den togs bort.

- Det är barnens behov som ska styra och inte en siffra. Barngrupper kan behöva vara betydligt mindre än 15. Risken är att barnens behov kommer i andra hand om ansvariga för förskolan fokuserar på en siffra istället för barnens bästa när de fattar beslut, sade Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket i ett uttalande förra året.

Både föräldrar, fackliga företrädare och skolpersonal reagerade mot att rekommendationen slopades.

- Men vi har tryckt på i den här frågan och välkomnar dagens besked. Föräldrarnas stora oro för att lämna i en för stor barngrupp kan lätta och vi ser helt klart att arbetsmiljön kan bli bättre, säger Eva-Lis Sirén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.