Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Obetalda parkeringsavgifter har mer än halverats sedan 2014, enligt Kronofogden. Arkivbild.

Obetalda felparkeringsavgifter minskar

Skulderna för obetalda felparkeringsavgifter har mer än halverats sedan 2014, enligt Kronofogden. Under 2014 fick myndigheten in 219 000 obetalda avgifter – 2018 hade det minskat till 101 000, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Den lagändring som genomfördes den 1 juli 2014 anges som en viktig faktor till minskningen. Ändringen gav Kronofogden rätt att beslagta fordon med obetalda fordonsskulder.

I samband med en intensifierad satsning mot så kallade bilmålvakter introducerades även en ny arbetsmetod i fjol – målvakterna sätts nu i personlig konkurs, vilket gör bilarna olagliga att använda.

Överlag har det handlat om få beslag sedan lagändringen genomfördes.

- Det rör sig om kanske 50 fordon sedan lagen infördes. Det beror på att målvaktsbilarna generellt inte har några värden – de är äldre bilar. Kan vi inte sälja dem för ett överskott att betala skulder med så kan vi inte agera, säger Jonas Krantz, analytiker på Kronofogden.

Det är svårt att säga hur antalet bilmålvakter påverkats av lagändringen, enligt Krantz.

- Vi har haft problem med de som dragit på sig mångmiljonbelopp, men aktiviteten hos dem minskar och de drar på sig mindre skulder. Samtidigt dyker det upp nya, så det är svårt att säga att antalet målvakter minskat. Det kommer att dröja, säger han.