Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Obegränsade vinster i skolan unikt

Ingen vet om ökad privatisering leder till förbättrad välfärd. Bland friskolorna finns det dock tecken på kvalitetsproblem. Och Sverige är troligen ensamt i världen om att inte begränsa skolföretagens vinster, enligt en ny rapport.

I rapporten från föreningen SNS går en rad forskare igenom statistik och forskning inom bland annat skola och hälso- och sjukvård. De ställer sig frågan om konkurrensutsättning har inneburit en förbättring. Forskarnas viktigaste slutsats är att vi faktiskt inte vet om den ökade konkurrensen inom välfärden har lett till ökad kvalitet och effektivitet. Det saknas kunskap och det behövs ökad uppföljning av resultat för att kunna utvärdera effekterna.

Brister i friskolor

Inom ett område hittar dock forskarna brister – skolan. Det finns tecken på kvalitetsproblem i vinstdrivande friskolor, enligt nationalekonomen Jonas Vlachos vid Stockholms universitet.

– Det tydligaste kvalitetsproblemet som jag har hittat är att elever från vinstdrivande friskolor med ett visst grundskolebetyg tenderar att prestera sämre på gymnasiet än elever med motsvarande betyg från en kommunal grundskola.

Vlachos anser att det finns ett behov av att öka kontrollen av skolor.

– Som jag ser det är vi tvungna att bygga upp ett kontrollsystem när vi släpper in vinstintressen, eftersom de har så uppenbara incitament att hålla nere kostnaderna.

Vinster ska utredas

Bertil Östberg (FP), statssekreterare vid utbildningsdepartementet, håller med om att det finns problem med betygsinflation i Sverige.

– Det är ett problem att vissa skolor sätter för höga betyg, men det gäller både kommunala och fristående skolor, säger han.

Granskningen av elevernas kunskaper ska trappas upp, enligt Östberg, bland annat genom att det införs fler nationella prov.

Jonas Vlachos pekar i rapporten också på att Sverige troligen är "det enda land i världen där vinstdrivande skolor utan inskränkningar kan dela ut överskott till ägarna".

Frågan om friskoleföretagens vinster är omdebatterad och en parlamentarisk utredning om vinster i friskolor ska tillsättas av regeringen.

– Det viktigaste för oss är vilka resultat man uppnår i skolan. Det är helt oacceptabelt om vinst innebär att kvaliteten i skolan försämras. Det är bland annat det som utredningen ska titta på, säger Bertil Östberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.