Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denguefeber orsakas av ett virus som sprids av Aedes-myggor, som denna tigermygga, i tropiska och subtropiska områden. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt vaccin mot denguefeber

Ett nytt vaccin mot denguefeber kan snart se dagens ljus. Men om det har samma nackdelar som ett tidigare vaccin vill företaget bakom det inte avslöja.

Det japanska läkemedelsföretaget Takeda uppger att dess vaccin TAK-003 mot denguefeber verkar vara säkert och att det skyddar mot de fyra typer av sjukdomen som finns.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Företaget vill dock ännu inte avslöja hur vaccinet presterade hos personer som tidigare aldrig varit exponerat för det virus som orsakar sjukdomen, en grupp som tidigare visade sig ha förhöjd risk för allvarlig sjukdom med företaget Sanofis Dengvaxia-vaccin som var världens första vaccin mot denguefeber.

Takeda uppger dock att det kommer att avslöja alla detaljer i en vetenskapligt granskad artikel som ska publiceras "så snart som möjligt".

I stället för att basera vaccinet på det virus som orsakar gula febern, som Dengvaxia gör, utgår TAK-003 från ett försvagat dengue 2-virus med gener från de övriga tre denguetyperna, uppger Reuters.

Denguefeber orsakas av ett virus som sprids av myggor i tropiska och subtropiska områden. Symtomen är oftast influensaliknande med hög feber och muskelvärk. Det förekommer dock även en allvarligare sjukdomsform som yttrar sig med blödningar i huden och i inre organ, något som framför allt drabbar barn. Det händer att svenskar drabbas av denguefeber, men då uteslutande i samband med resor utomlands, enligt Folkhälsomyndigheten.