Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En frisk biodling. Arkivbild.

Nytt utbrott av bisjukdom

Den allvarliga bakteriesjukdomen amerikansk yngelröta har blossat upp bland bisamhällen i Enköping igen. Men bidöden hotar inte honungsbina, enligt forskaren Ingemar Fries. Han är mer orolig för våra humlor och solitära bin.

Förra året spreds den mycket smittsamma sjukdomen yngelröta i Enköping. Nu har två bigårdar drabbats och länsstyrelsens bitillsynsman är i området för att kontrollera om smittan har spridits ytterligare, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Odlare uppmanas att vara extra uppmärksamma. Om en kupa eller ett bisamhälle smittas råder flyttförbud och odlaren blir tvungen att ta bort samhället.

- Reglerna säger att smittade samhällen med symptom ska brännas upp och det är väl befogat, för om man får in den här sjukdomen och inte sanerar på ett tidigt stadium så kan den vara mycket svår att bli av med, säger Ingemar Fries, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Bidöden hotar inte odlade bin

Yngelrötan sprids inte till människor och den är ovanlig även hos bin tack vare de strikta bestämmelserna om hur smittade samhällen ska behandlas. Det är vanligare att bin drabbas av varroakvalster, men trots sjukdomarna som hotar honungsbina så klarar de sig bra, enligt Ingemar Fries.

- Vi har betydande förluster av bisamhällen över vintrarna, men det är inget nytt. Det är möjligt att det är en mycket marginell ökning av dödligheten på bisamhällen de sista två decennierna, men då har också en väldigt allvarlig komplikation tillstött när vi fick varroakvalster år 1991.

Humlor har det värre…

Humlor och solitära bin, alltså bin som lever själva, minskar däremot både i antal individer och i antal arter. Det beror med stor sannolikhet på att människans landskapsanvändning har förändrats med färre betesdjur och det är allvarligt, enligt Ingemar Fries.

- Man måste se det ekologiska systemet som ett sorts samspel där det är helheten som är viktig. Att utarma delar av helheten är ett hot mot hela det ekologiska systemet. Även vi människor är beroende av att helheten fungerar och pollinerande insekter spelar en mycket viktig roll, säger han.