Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt misstänkt sabotage upptäckt

Ett nytt misstänkt sabotage mot en mast i Västra Götaland har upptäcktes sent i går kväll. Nu kallar länsstyrelsen till krismöte.

Vet du mer? Kontakta GP!

Mejl: [email protected] Telefon: MMS/SMS: 720 10

Det är en telemast på vattentornet i Stenstorp utanför Falköping som har förstörts. Flera samhällsfunktioner hyr in sig på vattentornets master och det är oklart vilken slags kommunikation som eventuellt har störts. Enligt Patrick Nohlgren, samhällsbyggnadschef i Falköping, är det Telias mast som är förstörd.

– Våran kommunala vattenanläggning är inte skadad, säger Patrick Nohlgren.

Klockan 10.30 på fredagen har länsstyrelsen i Västra Götaland kallat till krismöte där de bland annat bjudit in Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, räddningstjänsten och SOS Alarm att medverka.

– Vi har kallat till en regional samverkanskonferens med tanke på det som har hänt den sista tiden, säger Patrik Jansson, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen i Västra Götaland till GP på fredagsmorgonen.

Vid telefonkonferensen hoppas Patrik Jansson att man ska få reda på mer information om sabotagen.

- Vi hoppas på att få mer information från Säpo och polisen.

Läs också: Mastsabotage och flygstopp - här är expertens förklaring

Samhällsbyggnadschefen i Falköping, Patrick Nohlgren, har själv varit och inspekterat det senaste misstänkta sabotaget.

– Det rör det sig om en tre meter hög mast i form av ett betongblock som har vält.

Inget ska tyda på att masten ska ha lossnat av sig självt.

– Det är underligt att ett betongblock kan trilla omkull när det är vindstilla, men inte när det stormar. Även flera kablar som inte ska kunna lossna av sig själva har lossnat och gått sönder, säger han.

Samtidigt finns det flera oklarheter.

– Vattentornet är larmat men inget larm har löst ut och det finns ingen påverkan på dörrar, säger Nohlgren till P4.

Det statliga kommunikationsbolaget Teracom höjer nu säkerheten permanent vid sina anläggningar efter sabotaget i Borås, där en högmast för radio, tv och annan kommunikation utsattes för ett misstänkt sabotage i söndags.

Bolagets 54 storstationer, av samma typ som den i Borås, ska få ökad kamerabevakning och utökad bevakning med vakter. Teracom ska också sätta upp fler larm vid anläggningarna. Bolaget beskriver åtgärderna som ett "utökat säkerhetspaket".

Läs mer: Mastsabotagen: Detta har hänt