Koncentrationslägret Auschwitz, i Oświęcim, Polen.
Koncentrationslägret Auschwitz, i Oświęcim, Polen. Bild: Robin Aron

Nytt miljonbidrag för att minnas Förintelsen

Regeringen bidrar med fem nya miljoner kronor för att skolelever ska minnas Förintelsen.
– Varje ny generation behöver rusta för demokrati, mot antisemitism, antiziganism och alla former av rasism, säger riksdagsledamoten Linda Modig (C).

ANNONS
|

Under torsdagen beslutade regeringen att tilldela fem nya miljoner kronor till hågkomsten av Förintelsen. Fyra miljoner går till Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) medan en miljon kronor går till Forum för levande historia.

Pengarna ska framförallt gå till hågkomstresor för skolelever, så att de kan besöka olika koncentrationsläger.

Att stärka arbetet för demokrati står i Januariavtalet, men exakt hur resurserna ska fördelas nämns inte. Linda Modig, Centerpartiets talesperson för demokratiska- och konstitutionella frågor säger att de har tryckt på för just hågkomstresor.

Linda Modig, riksdagsledamot Centerpartiet.
Linda Modig, riksdagsledamot Centerpartiet. Bild: Sveriges Riksdag

– Vi har haft motioner om det i riksdagen tidigare. Mig veterligen har vi varit ensamma om dem, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att barn och unga får mer kunskap och motståndskraft mot de här farliga idéerna. Därför behöver man återvända till de fruktansvärda misstag som har skett i det förflutna.

LÄS MER:Spåren av ett av världens värsta folkmord

Hon menar att det är särskilt angeläget att bli påmind om Förintelsen då det de senaste åren har rapporterats om en ökad hotbild mot judar i samhället.

– Varje ny generation behöver rusta för demokrati, mot antisemitism, antiziganism och alla former av rasism.

Har du själv gjort en sådan resa?

– Ja, jag har besökt Auschwitz-Birkenau vid två tillfällen samt Dachau i Tyskland. Jag vet av egen erfarenhet vad det kan betyda och vilka spår det har satt i mig. När man har varit där på plats glömmer man det aldrig.

Väldigt positivt

Lena Jersenius från SKMA säger att de hade ansökt om mer resurser och hoppats på ett tillskott.

– Det är såklart väldigt positivt att vi nu får det. Vi är väldigt engagerade i hågkomstresor och driver sedan ett och ett halvt år tillbaka ett stort sådant projekt.

Skolor kan vända sig SKMA för att ansöka om resor till minnesplatser för Förintelsen. Nu kommer fler elever få möjlighet att delta på en sådan, säger Lena Jersenius.

ANNONS

– Vi har också material för förberedelser och efterarbete och är delvis med och hjälper till med de delarna.

Goda erfarenheter

Hågkomstresorna blir ett stort stöd för lärare när de tar upp frågan om antisemitism med sina elever. Det visar tidigare resor och inte minst de arbeten elever gjort efter att ha deltagit.

– Antisemitism är komplicerat och det är inte alltid man arbetar så strukturerat med det i skolan. Men alla fördomsmönster har sina specifika delar, orsaker och samband. Jag tror det här stärker det antirasistiska arbetet över huvud taget och gör att man bättre förstår vad som hänt och vad som ledde fram till det.

Om SKMA

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, är en religiöst och politiskt obunden organisation som har till syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism och andra former av rasism. SKMA erhåller inget kontinuerligt statligt eller kommunalt stöd, utom för enstaka utbildningssatsningar. Verksamheten finansieras huvudsakligen med frivilliga bidrag.

Historik

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, bildades 1983. Initiativet skedde mot bakgrund av den våg av antisemitism som kom till uttryck i början av 1980-talet.

Under slutet av 1980-talet avslöjade SKMA den antijudiska propaganda som spreds av närradiostationen Radio Islam. Efter anmälan till justitiekanslern, JK, väcktes åtal och Radio Islams ansvarige utgivare fälldes för hets mot folkgrupp på flera punkter. Sedan 1996 sprider Radio Islam judehat via internet med i stort sätt samma antisemitiska budskap som tidigare, något som SKMA vid flera tillfällen uppmärksammat.

Under 1990-talet upplevde Sverige en tydligare antisemitisk strömning och en ökad högerextrem aktivitet. SKMA belyste genom opinionsbildning, utbildning och rapporter bland annat den propaganda som förnekar Förintelsen och spridningen av rasistisk ”vit makt-musik”.

SKMA spelade en viktig roll vid genomförandet av regeringens informationsinsats Levande historia (1997 – 2003), och har i dag ett nära samarbete med myndigheten Forum för levande historia.

Under senare år har antisemitismen blivit tydligare i Europa och globalt. Denna utveckling lämnar även avtryck i Sverige. I artiklar, nyhetsbrev och vid utbildningsseminarier belyser SKMA bland annat förekomsten av antijudiska hatbrott och antisemitisk propaganda.

Källa: Skma.se

LÄS MER:Överlevarna: "Glöm oss inte"

ANNONS